Zelenski uoči sastanka Putina i Lukašenka u Minsku: Spremamo se za sve moguće scenarije sa Belorusijom

Putin danas dolazi u Belorusiju, nakon više od tri godine, a Kremlj je to najavio kao radnu posetu beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku

  • 7
Zelenski, Zelensky Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegova zemlja spremna za sve moguće odbrambene scenarije protiv Moskve i njenog saveznika Belorusije, u trenutku kada ruski predsednik Vladimir Putin putuje u Minsk, a ruske trupe koje su tamo stacionirane vrše pripreme za vežbe.

Zvaničnici u Kijevu mesecima upozoravaju da bi susedna Belorusija mogla da se pridruži ruskim snagama i ponovo posluži kao lansirna platforma za novi napad i formiranje drugog fronta u višemesečnom ratu, prenosi Rojters.

"Zaštita granice, kako sa Rusijom tako i sa Belorusijom, stalni je naš prioritet. Spremamo se za sve moguće odbrambene scenarije", rekao je Zelenski posle sastanka vojnog vrha Ukrajine u nedelju.

Putin danas dolazi u Belorusiju, nakon više od tri godine, a Kremlj je to najavio kao radnu posetu beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Belorusija, jedan od najbližih saveznika Rusije, dozvolila je da ruske snage koriste njenu teritoriju za napade u Ukrajini, koji su počeli 24. februara, ali se nije direktno pridružila borbama, navodi britanska agencija.

Lukašenko je više puta rekao da nema nameru da šalje trupe svoje zemlje u Ukrajinu.

"Šta god da Lukašenka ubede da uradi za Rusiju, to im neće pomoći, kao ni sve druge bolesne ideje u ovom ratu protiv Ukrajine i Ukrajinaca", poručio je Zelenski.

Ruske trupe koje su prebačene u Belorusiju u oktobru, izvešće bataljonske taktičke vežbe, javila je ruska agencija Interfaks, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, a Rojters navodi da još nije poznato kada će i gde će one biti izvedene.

Zelenski je u nedelju ponovo pozvao zapadne saveznike da pojačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu nakon višenedeljnih ruskih vazdušnih napada usmerenih na energetsku mrežu u zemlji koju je zahvatila ledena zima.

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    19. decembar 2022 | 10:04

    FASISTO SPREMAJ DUGE GACE I RANAC I PRAVAC NEMACKA....PUTIN CE PRVO DA TE G... A POSLE TRANGE ..FRANGE

  • Nikolas

    19. decembar 2022 | 10:00

    OVAJ KLOVN UMISLIO DA SE SVET VRTI OKO NJEGA - NEZNA JADNIK DA CE BITI PUSTEN NIZ VODU !!!

  • 😳

    19. decembar 2022 | 11:44

    NATO u blato (medo evo terapija 💊)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA