≫ 

Sud u Švedskoj blokirao izručenje turskog državljanina optuženog za pobunu

Sud je pojasnio da se navodi optužnice delimično odnose na politički zločin i da postoji rizik od progona na osnovu političkih stavova ove osobe

  • 1
Police Sweden, Švedska policija Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Švedske saopštio je danas da je blokirao izručenje turskog državljanina kojeg je Ankara optužila da je učestvovao u pokušaju državnog udara 2016.

Sud je saopštio da je ovaj turski državljanin optužen da je učestvovao u puču i da je podržavao sveštenika Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD, za kojeg Turska kaže da stoji iza ovog pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti, prenosi Rojters.

"U ovom slučaju je jasno da postoji nekoliko prepreka protiv ekstradicije", navodi se u saopštenju suda.

Sud je pojasnio da se navodi optužnice delimično odnose na politički zločin i da postoji rizik od progona na osnovu političkih stavova ove osobe.

I Finska i Švedska zatražile su da se pridruže NATO u maju nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali njihove kandidature zahtevaju odobrenje svih 30 država članica NATO-a, uključujući Tursku, koja to blokira zbog svojih zahteva prema te dve zemlje, navodi Rojters.

Video: Pristalice Džulijana Asanža se okupljaju u Londonu: Ne žele njegovo izručenje Americi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki mujo

    19. decembar 2022 | 17:43

    E pa necete se druziti sa nato fasistima mozda je I bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA