300 dana rata u Ukrajini i tri velika ruska povlačenja: Putin priznao da je situacija "teška"

Ruska invazija nije donela uspeh kojem se nadala Moskva, a ruske trupe su bile primorane na tri velika povlačenja od 24. februara, kada je pokrenut napad - iz Kijeva, Harkova i Hersona

  • 8
Putin, Rusija Ukrajina zastava, rat Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Ruske snage nastavile su sa ofanzivom u Donjecku sa primarnim fokusom na pravce ka Bahmutu i Avdijivki, dok pokušavaju da povrate izgubljene pozicije u području Limana, saopštio je danas Generalštab ukrajinske vojske. Danas se obeležava 300 dana od početka rata u Ukrajini.

Ruska invazija nije donela uspeh kojem se nadala Moskva, a ruske trupe su bile primorane na tri velika povlačenja od 24. februara, kada je pokrenut napad - iz Kijeva, Harkova i Hersona. Trenutno se žestoke borbe vode u regionu Donjecka, na liniji Bahmut - Avdijivka.

Ukrajinska vojska je rekla da su njene vazdušne snage izvele 22 napada na ruske pozicije, dok je njena protivvazdušna odbrana oborila dva neprijateljska helikoptera. Ove tvrdnje nije moguće nezavisno proveriti.

U centralnom Dnjepropetrovskom regionu, rusko granatiranje tokom noći dovelo je do razaranja u području Nikopolja, rekao je na Telegramu šef regionalne administracije, Valentin Rezničenko.

"Dva sela, Mirjivska i Pokrovska napadnuta su tri puta teškom artiljerijskom vatrom. Najmanje 20 granata ispaljeno je na mirna sela. Ljudi su preživeli", napisao je on.

Dodao je da je oštećeno desetine privatnih kuća i zgrada, gasovodi i dalekovodi.

Rusko granatiranje je takođe gađalo naselja u regionu Zaporožja i nedavno oslobođeni grad Herson, gde je jedan čovek poginuo kada je granata pogodila njegov automobil, rekao je portparol gradskog veća Hersona Dmitro Pelenčuk.

Najnovije granatiranje došlo je dan nakon što su ukrajinske vlasti saopštile da je Rusija gađala elektroenergetsku infrastrukturu i druge civilne ciljeve sa još jednim rojem dronova kamikaza u Kijevu i okolnim oblastima.

Oleski Kuleba, guverner šire Kijevske oblasti koja okružuje prestonicu, rekao je da su u napadima oštećene infrastruktura i privatne kuće i da su dve osobe ranjene.

"Teroristička zemlja nastavlja svoj rat protiv civilnog stanovništva", rekao je Kuleba u postu Telegramu.

Operater elektroenergetske mreže Ukrenerho rekao je da je situacija sa mrežom u celoj zemlji "teška" i da su oblast Dnjepropetrovska i istočni i centralni regioni najteže pogođeni.

Rusija koristi krstareće rakete i bespilotne letelice iranske proizvodnje da udari u ukrajinsku energetsku infrastrukturu širom zemlje kao deo očigledne strategije da pokuša da zamrzne Ukrajince i demorališe stanovništvo.

Ukrajinski zvaničnici žure da poprave oštećenu infrastrukturu i pozvali su na donacije sa Zapada, kako za generatore i opremu za električnu mrežu, tako i za naprednije sisteme protivvazdušne odbrane.

Predsednik Volodimir Zelenski je ponovio tu molbu na sastanku zapadnih lidera u Letoniji.

"Molim vas da povećate mogućnost snabdevanja naše zemlje sistemima protivvazdušne odbrane i da pomognete da se ubrzaju relevantne odluke koje će naši partneri doneti", rekao je Zelenski tokom video poziva.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u Minsku sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom 19. decembra usred spekulacija da bi Moskva mogla da pokuša da natera beloruske snage da napadnu Ukrajinu sa severa.

Dve zemlje će nastaviti da održavaju zajedničke vojne vežbe i održavaće vojnu saradnju u drugim oblastima, rekli su potom Putin i Lukašenko.

Odvojeno, u retkom priznanju da rat u Ukrajini ne ide po planu, Putin je 19. decembra rekao da je situacija "izuzetno teška" u četiri delimično okupirana područja Ukrajine koje je Moskva anektirala.

Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

"Situacija u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti je izuzetno teška", rekao je Putin 19. decembra.

Putin je takođe naredio Federalnoj službi bezbednosti (FSB) da pojača nadzor nad ruskim civilima kako bi ugušio "pojavu novih pretnji".

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    20. decembar 2022 | 21:26

    Skoro 9 godina od pocetka rata u Ukrajini a ne 300 dana.Mnogo duze ovo traje.Prvo su komunisti u stara dobra vremena poceli da sire mrznju izmedju Rusa i Ukrajinaca, a onda je NATO samo nastavio tim stopama.

  • Sale71🐎

    21. decembar 2022 | 07:38

    Vidimo da je 20% ukrajine zauzeto bice I vise a zapadni fasisti neka I dalje pisu I sanjaju

  • Bane

    21. decembar 2022 | 07:07

    Putim nema sta da prizna. Predsednik Putin je konstatovao situaciju na liniji fronta. Bahmut je ruska masina za mlevenje nacista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA