Sveštenik Marko navodno časne sestre nagovarao na polni odnos utroje: "Govorio o Svetom Trojstvu"

Jedna od časnih sestara ispričala je za italijanske novine Domani da joj je Isusovac iz Slovenije oduzeo nevinost i da je naterao da ćuti o tome

  • 1
časna sestra, molitva, katoličanstvo, vera, religija, brojanica, krst Foto: Shutterstock

Isusovac iz Slovenije Marko Ivan Rupnik, sveštenik blizak papi Franji, navodno je dve časne sestre pokušao da nagovori na seks u troje upoređujući ga sa Svetim Trojstvom, piše britanski The Times.

O slovenačkom svešteniku su se početkom meseca u italijanskim medijima pojavile tvrdnje da je tokom 90-ih godina zlostavljao časne sestre u Sloveniji. Rupnikov verski red priznao je vatikansku istragu Rupnika, ali i rekao da je nastupilo zastarevanje.

Jedna od časnih sestara ispričala je za italijanske novine Domani da joj je Rupnik oduzeo nevinost i da je naterao da ćuti o tome.

Rekao da će seksom u troje "replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga"

Anonimna časna sestra je u intervjuu za Domani ispričala da je Rupnik polako počeo da ulazi u njen psihološki i duhovni svet i da je iskorišćavao njenu krhkost i nevinost.

Ona tvrdi da je sveštenik pitao nju i drugu časnu za seks u troje i da je objasnio da će tako "replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga".

Časna navodi da je Rupnik zlostavljao skoro 20 časnih sestara i da su uprkos tome njene pritužbe naišle na ignorisanje. Isusovački red je nakon objavljenog intervjua sa časnom sestrom pozvao sve ostale žrtve da istupe i obećao da će biti saslušane sa empatijom i razumevanjem.

Papa blizak sa slovenačkim sveštenikom

Isusovac iz Nemačke Hans Coler, jedan od najistaknutijih stručnjaka Katoličke Crkve za prevenciju seksualnog zlostavljanja, oglasio se o slučaju. Tvrdi da se tim slučajem loše upravljalo od 90-ih godina i da na još mnogo pitanja nema odgovora.

Coler je kazao da pozivanje žrtava da progovore pokazuje spremnost da se prizna kako je mnogo toga pošlo po zlu.


"Papa Franjo, i sam isusovac, bio je blizak Rupniku. Možda je odigrao ulogu u zaštiti tog sveštenika", kazao je vatikanski dopisnik za L'Espresso Sandro Magister.

Rupnik je autor mozaika u kapelama i crkvama širom sveta, što uključuje i papinsku kapelu u Vatikanu i baziliku u Solinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zlatko

    20. decembar 2022 | 12:56

    Jedna od najvecih zabluda i gluposti katolicke crkve je celibat.Nigdje nikad u nijednom svetom spisu bog nije traži0o od svecenika da se ne žene i nemaju normalan porodicni život.To je ljudska izmisljotina religiskih fanatika a ovo je samo posljedica katastrofalno glupe i u vjeri neutemeljene odluke da se uvede i prakticira celibat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA