≫ 

Putinovo "nepobedivo" oružje: Rusija razmestila novi smrtonosni sistem naoružanja "Avangard"

U svom govoru iz 2018. u kojem je predstavio Avangard, Putin je opisao sistem kao "nepobediv" i uporedio ga sa "meteoritom" i "vatrenom loptom"

  • 3
Raketni sistem, Avangard, Rusija, Avangard Missile Systems Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rusija je stavila u upotrebu još jedan smrtonosni sistem naoružanja Avangard, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje.

Ministarstvo je u subotu objavilo snimak Avangarda, nuklearno sposobnog hipersoničnog naoružanja.

Ono je raspoređeno u regionu Orenburg na južnim padinama Urala, javila je u subotu državna novinska agencija Tass.

U izveštaju se navodi da je sistem naoružanja opremljen interkontinentalnim balističkim projektilima za koje je potrebno nekoliko sati za instaliranje.

Ministarstvo je podelilo snimke drugog puka koji će biti opremljen Avangardom, prenosi Newsweek.

"Još jedan puk sa raketnim sistemom Avangard otišao je na borbeno dežurstvo u oblasti Orenburg", navodi se u saopštenju ministarstva uz snimak na Telegramu.

Avangard je bio jedan od nekoliko naprednih sistema naoružanja koje je ruski predsednik Vladimir Putin najavio u martu 2018.

Ruski zvaničnici su rekli da je oružje sposobno da leti 27 puta većom brzinom od zvuka i da ga je nemoguće presresti.

U svom govoru iz 2018. u kojem je predstavio Avangard, Putin je opisao sistem kao "nepobediv" i uporedio ga sa "meteoritom" i "vatrenom loptom".

Rekao je da je sposoban da napravi oštre manevre na putu do cilja, što znači da je "apsolutno neranjiv na bilo koje oružje protivvazdušne i protivraketne odbrane".

Putin je ponovo pozdravio sposobnosti sistema nakon probnog lansiranja iz raketne baze Dombarovskij u decembru te godine.

"Avangard je neranjiv za presretanje bilo kakvim postojećim i perspektivnim sredstvima protivraketne odbrane potencijalnog protivnika", rekao je ruski lider i dodao da će to garantovati bezbednost Rusije u doglednoj budućnosti.

U to vreme, bivši ruski ministar odbrane Sergej Ivanov rekao je da Rusija ima 12 novoproizvedenih sistema Avangard, koji su razvijeni po relativno niskoj ceni.

Avangard je težak oko 2.000 kg, ima domet od preko 6.000 km i sposoban je da nosi nuklearni ili konvencionalni teret, prema Projektu protivraketne odbrane Centra za strateške i međunarodne studije.

Prvi raketni sistem Avangard ušao je u upotrebu krajem 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Avangard je jedan od dva sistema koja je Rusija razvila, a koji su "sposobni da lete putanjama preko južnog pola kako bi se približili kontinentalnom delu SAD sa juga", navodi se u izveštaju Nacionalnog centra za vazdušno-svemirski obaveštajni rad za 2020.

Avangard je "dizajniran da prodre u američki sistem protivraketne odbrane i da udari kritične ciljeve nuklearnom bojevom glavom".

Video: Rusija lansirala vojni satelit u svemir

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    20. decembar 2022 | 15:20

    Od kako je sveta i veka, Rusija je napredovala u savremenom nauruzanju, za odbranu svoje drzave i svog naroda, nikada nisu dali daim Ameri uteraju veru u cuturu.

  • Sila

    20. decembar 2022 | 15:09

    Al na papiru gotovi su zauvek ovo s ukrainom je zivi cirkus

  • Bole

    20. decembar 2022 | 15:41

    Hmmm. Dobro, a jeftino. Zanimljiva kombinacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA