≫ 

U vreći sam za spavanje, mokar i kašljem. Niko nas ne hrani: Presretnuti razgovori ruskih vojnika sa porodicom

Pozivi između ruskih vojnika i njihovih najmilijih, koje je prisluškivala Ukrajina, otkrivaju realnost rata za snage Kremlja

  • 12
Ruski vojnici Herson Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnik Andrej, koji je na frontu u blizini ukrajinskog grada Limana, odlučio je 8. novembra u 15.10 sati da ignoriše naredbe nadređenih i pozove svoju majku mobilnim telefonom.

"Niko nas ničim ne hrani, mama. Da budem iskren, naše snabdevanje je s**nje. Vodu crpimo iz lokve, pa je procedimo i pijemo", požalio se Andrej.

Ruske snage su nedeljama bile na začelju u Donjeckoj oblasti. Liman, koji su Rusi zauzeli u maju, ukrajinske snage su oslobodile u oktobru.

Rekao je majci da su ruske snage dva dana pre tog poziva "konačno" počele da ispaljuju fosforne bombe na ukrajinske položaje, ali da se nisu obistinila obećanja o municiji koja bi mogla da preokrenu tok rata.

"Gde su projektili kojima se Putin hvalio? Tačno ispred nas je visoka zgrada. Naši vojnici ne mogu da je pogode. Treba nam jedna krstareća raketa Kalibar i to je to", govori Andrej.

Andrej je uveravao svoju majku, koja živi u Kostromi, gradu 500 kilometara severoistočno od Moskve, da će biti dobro.

"Uvek se molim, mama. Svako jutro", rekao je on.

Njegova majka je za Guardian rekla da njen sin nije sa njom, pre nego što se rasplakala i spustila slušalicu. Sadržaj razgovora između vojnika i majke, koji je trajao pet minuta i 26 sekundi, presrela je ukrajinska vojska i prosledila ga mediju.

Među drugim sadržajima koje je dobio Guardian nalazi se razgovor od 6. novembra između oca i kolege njegovog sina Andreja, koji je poginuo na službi u 35. motorizovanoj brigadi 5. čete.

"Pojačanja nema, komunikacije nema", odgovorio je taj vojnik na pitanja ožalošćenog oca o trenutnom stanju vojnika koji su preživeli dosadašnje sukobe.

"Rekli su da nam nije dopušteno povlačenje. U protivnom bismo mogli biti ubijeni", govori vojnik ocu.

Kherson Herson ruski vojnici Ukrajina vojnik Foto: Tanjug/AP

U trećem presretnutnom razgovoru od 26. oktobra vojnik u regionu Donjecka govori svojoj ženi kako je zajedno s trojicom kolega izbegao krvoproliće i da razmišlja o predaji.

"U vreći sam za spavanje, sav mokar, kašljem, generalno s**ban. Dopustili su da nas sve pokolju", rekao je vojnik svojoj supruzi. Njegova supruga je odbila da ovo prokomentariše za Guardian.

To su samo tri od hiljada poziva između vojnika u rovovima ili naprednim pozicijama koje su ukrajinski stručnjaci prisluškivali, pregledali u potrazi za isečcima obaveštajnih podataka i zatim, tamo gde postoji propagandna vrednost, objavili.

U prvom periodu rata, nedostatak bezbednosti oko ruskih komunikacija bio je toliki da su razgovori o strategiji između vojnih komandanata preuzimali, čak i od amatera, zahvaljujući upotrebi otvorenih radio frekvencija od strane vojske.

To je, prema rečima Dmitrija Alperoviča, sajber stručnjaka, sve ređe.

Gomila medijskih članaka zasnovanih na presretnutim zapisima o kršenju ljudskih prava u Buči, gradu severno od Kijeva u kojem su navodno streljani civili, i sve lošijem moralu u vojsci, doveli su do toga da ruske snage zaoštre svoj postupak - do određene mere.

"I dalje imate puno vojnika koji donose mobilne telefone na bojno polje jer žele da razgovaraju sa svojim porodicama, a njihovi pozivi se presreću putem ukrajinskog telekomunikacionog operatera ili putem vazduha. To ne predstavlja preveliku poteškoću za ukrajinske sigurnosne službe", tvrdi Alperovič.

Sami po sebi, nekoliko presretnutih poziva nudi ograničenu vrednost u slikanju stavova ruskih borbenih snaga. Međutim, ogroman obim poziva koje upućuju vojnici pruža vrlo jasan pokazatelj slabosti ruske vojske, kaže jedan bivši zvaničnik odbrane Kremlja koji je tražio da ostane anoniman.

"Bezbednost je uvek bila u haosu, i u vojsci i među zvaničnicima odbrane. Na primer, 2013. godine su pokušali da nateraju svoje zaposlene u ministarstvu odbrane da zamene svoje Ajfone Joto (Yoto) pametnim telefonima, ruske proizvodnje", rekao je on.

Međutim, zvaničnik dodaje da su svi nastavili da koriste Ajfone kao drugi mobilni jer je mnogo bolji.

"Držali bismo Ajfon u pretincu za rukavice u kolima kada se vratimo sa posla. Na kraju je ministarstvo odustalo od toga. Kada vrh ne shvata bezbednost ozbiljno, kako možete da očekujete bilo kakvu disciplinu u vojsci?", rekao je on.

Krajem septembra ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju 300.000 rezervista i onih sa vojnim iskustvom. Bivši ruski zvaničnik kaže je ovo samo pogoršalo bezbednosnu situaciju.

"Vojnici dobijaju ubrzani kurs o tome kako ne odavati osetljive informacije, ali to je samo predstava. Zapovednici se pretvaraju da predaju, a vojnici se pretvaraju da slušaju", tvrdi on.

On dodaje da čak i sada, vojnici nastavljaju da koriste društvene mreže i govore svojim suprugama i majkama o ratu, nekada otrkivajući svoju lokaciju.

"Jednostavno nema discipline i samo će postati još gore kada su mobilisali 300.000 ljudi koji su jedva obučeni. Mobilizovani vojnici će biti uplašeni što su u ratnoj zoni i, prirodno, pokušaće da pozovu kući", rekao je on.

Ukrajinska vojska, koja je godinama imala koristi od obuke koju je vodio NATO, nije bila sklona presretanju komunikacija tako širokog opsega.

Bivši zvaničnik Kremlja rekao je da Putin na teži način uči da je njegovoj vojsci preko potrebna modernizacija i da sovjetski model odozgo prema dole nije pogodan.

"Vojna doktrina je zasnovana na kažnjavanju, tako da se vojnici kažnjavaju ako zabrljaju, ali niko ne pokušava da ih spreči da daju informacije. Greške će se dešavati dok ne promene celu filozofiju", zaključio je on.

Video: Granatirano porodilište u Ukrajini: Spasilačke službe kopaju po ruševinama i traže preživele

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    21. decembar 2022 | 23:16

    Ja iskreno ne znam kome ovakvi naslovi mogu da promene misljenje o Rusima, mene samo jos vise ubede da su Rusi na pravoj strani

  • Ličo

    21. decembar 2022 | 23:31

    Smesno sta zapadni mediji pisu....

  • Bane

    21. decembar 2022 | 23:28

    Satanisticko-fasisticka propaganda na delu. Rusija ima hrane u izobilju da vojnike moze hraniti deset puta dnevno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA