Podoljak: Izuzetno značajna poseta Zelenskog SAD demantovaće Rusiju

Podoljak je u pisanoj izjavi za Rojters naglasio da je putovanje Zelenskog, uključujući razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, pružilo priliku da objasni pravu situaciju u Ukrajini, kakvo oružje je potrebno Kijevu za borbu protiv Rusije i zašto mu je potrebno

  • 4
Zelenski, Zelensky Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da će "izuzetno značajna" poseta predsednika Volodimira Zelenskog SAD demantovati pokušaje Rusije da pokaže da se američko-ukrajinski odnosi hlade.

Podoljak je u pisanoj izjavi za Rojters naglasio da je putovanje Zelenskog, uključujući razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, pružilo priliku da objasni pravu situaciju u Ukrajini, kakvo oružje je potrebno Kijevu za borbu protiv Rusije i zašto mu je potrebno.

"Sama poseta i nivo planiranih sastanaka nedvosmisleno svedoče o visokom stepenu poverenja između zemalja. Drugo, ovo konačno stavlja tačku na pokušaje ruske strane da dokaže navodno rastuće zahlađenje u našim bilateralnim odnosima", rekao je Podoljak i dodao da to nije ni blizu, već da SAD nedvosmisleno podržavaju Ukrajinu.

On smatra da će poseta nesumnjivo aktivirati i optimizovati ključne oblasti vojne saradnje, dodatno mobilisati dvopartijsku političku podršku i jasnije oslikati budućnost ukoliko se, kako je rekao, rat ne završi ispravno. Prethodno je BBC izvestio da će Zelenski otputovati danas u posetu Vašington, gde će se susresti sa Bajdenom.

To će biti njegova prva inostrana poseta jednoj zemlji otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru.

"Tokom radne posete SAD razgovaraću o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine. Konkretno, predsednik Amerike Bajden i ja razgovaraćemo o saradnji Vašingtona i Kijeva. Postoji mogućnost da se obratim Kongresu, i da održim niz bilateralnih sastanaka", poručio je Zelenski na Tviteru.

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    21. decembar 2022 | 12:20

    Svi u ukrainskoj vladi su katolici i jevreji,zato je i počeo rat. Ubijali su rusko stanovnistvo jer su pravoslavci, sada ubijaju ukraince jer su pravoslavci.

  • Mima

    21. decembar 2022 | 12:20

    Zelenski je jevrejin.

  • Bane

    21. decembar 2022 | 12:34

    Prbo ce Zelenski da potpisr dug za svr isporuke. Onda ce Bajden shvatiti da Ukrajina ne moze da vrsti dug pa ce ukrajinski dug placati EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA