"Zmija" uskoro na slobodi? Sud naložio oslobađanje zloglasnog serijskog ubice koji je harao i na Balkanu

Decenije su bile potrebne da bude osuđen, robija za dva ubistva, a veruje se da je pobio na desetine ljudi

  • 0
Čarls Sobhraj Zmija Foto: RAVI RAVEENDRAN/AFP/Profimedia

Vrhovni sud u Nepalu naložio je oslobađanje Čarlsa Sobhraja, zloglasnog serijskog ubice, po kojem je snimljen serijal pod nazivom "Zmija".

Decenije su bile potrebne da bude osuđen. U zatvoru je zbog dva ubistva, a veruje se da je pobio na desetine ljudi.

Odluka o puštanju iz zatvora doneta je zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja, rekao je portparol Bimal Paudel.

Naloženo je "hitno" puštanje Sobhraja (78) i njegovo deportovanje iz Nepala u Francusku u roku od 15 dana, dodao je portparol.

Kako navodi sud, Sobhraj ima srčane probleme i potrebna mu je operacija na otvorenom srcu, prenosi CNN.

BBC prenosi da će biti oslobođen posle uspešne žalbe njegovog advokatskog tima u kojoj se traži da bude pušten iz zatvora zbog dobrog ponašanja i činjenice da ima 78 godina. Jedna odredba nepalskog zakona omogućava oslobađanje zatvorenika ako su pokazali dobro ponašanje i odlslužili 75 odsto zatvorske kazne, objašnjava BBC.

Ko je Čarls Sobhraj?

Sobhraj je rođen 1944. godine. Otac mu je bio iz Indije, majka iz Vijetnama, a prema rečima biografa koji su ga intervjuisali više puta, imao je teško detinjstvo. Kada je bio mali roditelji su mu se razveli i otac ga se odrekao. Majka mu se preudala za francuskog vojnika i odselili su se u Francuskoj gde je Sobhraj ušao u kriminalne vode.

Optužen je za krivična dela u Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Iranu, Avganistanu, Pakistanu, Nepalu, Indiji, Tajlandu i Maleziji.

Bežao je iz zatvora iz nekoliko zemalja,  a veština bežanja od nadležnih organa donela mu je nadimak "Zmija"(The Serpent), a o njegovim navodnim zločinima snimljena je i istoimena drama.

Sobhraj je na kraju priznao najmanje 12 ubistava između 1972. i 1976. godine a nagovestio je i druga d abi potom povukao priznanja uoči drugih sudskih slučajeva, kako su naveli njegovi biografi. Pravi broj njegovih žrtava nije poznat.

Sud u Nepalu ga je 2014. godine osudio za  ubistva dvoje kanadskih turista 1975. godine na 20 godina zatvora.

Serija "The Serpent" (Zmija), Netflix i BBC serija iz 2021. godine govori kako je Sobhraj godinama kršio zakon širom Azije. Govori o tome kako je drogirao, pljačkao i ubijao putnike i kako je bivši holandski diplomata Herman Nipenberg godinama sarađivao sa vlastima u nadi da će ga uhvatiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA