Bivši predsednik Gruzije izašao pred sudiju: Sakašvili vidno smršao i osedeo, svi uplašeni za njegov izgled

Sakašvilijevo zdravlje znatno se pogoršalo tokom njegovog zatvora, posebno kao posledica više štrajkova glađu zbog zatvaranja

  • 2
Hapšenje Mihaila Sakašvilija Foto: Tanjug/AP

Zatvoreni bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili pojavio se vidno mršaviji i oslabljen na ročištu na kome je ušestvovao preko video veze, pokazuju televizijski snimci.

Sakašvili, poznat ranije po krupnom stasu, bio je poduprt jastukom, ruke su mu drhtale, a nekad crna kosa je potpuno osedela, pokazuju snimci sa ročišta na kome treba da se odluči da li će ostati u pritvoru ili će mu biti dozvoljeno da ode da se leči u inostranstvu.

Pedesetpetogodišnji bivši vođa izdržava šestogodišnju kaznu zatvora zbog "zloupotrebe vlasti", osudu koju je nazvao političkom. On je osuđen 2018. godine u odsustvu dok je živeo u izgnanstvu, a uhapšen je po povratku u Gruziju u oktobru 2021. godine.

Sakašvili, harizmatični prozapadni lider, bio je na čelu Gruzije od 2004. do 2013. godine. Bio je predsednik tokom rata sa Rusijom u leto 2008. koji je završen brzim porazom Gruzije.

Sakašvilijevo zdravlje znatno se pogoršalo tokom njegovog zatvora, posebno kao posledica više štrajkova glađu zbog zatvaranja. Vlasti su ga prebacile u bolnicu gde nastavlja da izdržava zatvorsku kaznu.

Grupa lekara sa sedištem u SAD koji su ga pregledali na zahtev njegovih advokata rekli su u utorak za Frans pres da on pati od posledica izazvanih zatvorskim uslovima i da mu je život u opasnosti, piše Beta.

Jedan od lekara, američki toksikolog Dejvid Smit rekao je da su testovi pokazali prisutvo teških metala u Sakašvilijevom organizmu i da su simptomi koje ima rezultati trovanja teškim metalima.

Ti lekari su takođe ocenili da je potrebno da se bivši predsednik prebaci u bolnicu u inostranstvu da bude podvrgnut hirurškom zahvatu koji prema njima ne može da se uradi u Gruziji.

SAD i EU su više puta izrazili zabrinutost zbog Sakašvilijevog zdravlja. Gruzijske vlasti kažu da on dobija svu potrebnu medicinsku negu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA