Zelenski: Ukrajina želi veće prisustvo u Africi, Latinskoj Americi i Aziji

Ukrajinski predsednik je na skupu diplomata u Kijevu naveo da, pored otvaranja novih ambasada u Africi, Ukrajina takođe ima za cilj osnivanje trgovinskih predstavništva u nekoliko ključnih čvorova na kontinentu

  • 30
Volodimir Zelenski i Džo Bajden poseta Vašington Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da će Kijev povećati svoje prisustvo u Africi, Latinskoj Americi i Aziji da bi iskoristio "ogroman ekonomski potencijal" i druge benefite međunarodne saradnje.

On je na skupu diplomata u Kijevu naveo da, pored otvaranja novih ambasada u Africi, Ukrajina takođe ima za cilj osnivanje trgovinskih predstavništva u nekoliko ključnih čvorova na kontinentu, preneo je Rojters.

"To je region gde su naši interesi do sada bili zastupljeni manje nego što nam je potrebno", rekao je ukrajinski predsednik.

On nije precizirao u kojim zemljama će biti otvarane nove ambasade odnosno trgovinske kancelarije, ali je dodao da bi želeo da Ukrajina na kraju bude predstavljena u 30 zemalja na kontinentu.

Britanska agencija napominje da Ukrajina pokušava da okupi afričke zemlje u sklopu borbe protiv Rusije, delom i promovisanjem humanitarne inicijative za žito čime se pomaže u ublažavanju gladi u veoma ranjivim zemljama.

Blokada ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda kroz Crno more izazvala globalnu nestašicu žitarica i đubriva ranije ove godine.

Milioni ljudi su time dovedeni u opasnost od gladi, a dogovor u julu posredstvom Ujedinjenih nacija delimično je ublažio tu pretnju.

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fredy

    24. decembar 2022 | 02:15

    Ma nije valjda, to nismo znali, ti ko biva nivi Columbo i sve znas a niko drugi nista. Dibit ces ti po turu kao i sve druge potrcke.

  • KKK

    24. decembar 2022 | 07:29

    To nisu njegove zelje, Amerika govori iz njega, jako providno.!!!

  • nibrS

    24. decembar 2022 | 08:47

    Pinokio... Ako ovako nastaviš i bićete na svim ti kontinentima prisutni... Ali kao raseljeni Ukrajinci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA