≫ 

U Zambiji uhapšeno osam Hrvata, među njima i gitarista Hladnog piva: "Otišli da usvoje decu"

Prijatelji uhapšenog gitariste nezvanično su rekli kako su Z.S. i supruga planirali da usvoje dete iz Afrike, pa su pre nekoliko nedelja otišli po njega

  • 14
Zoran Subošić Zoki, Bend, muzička grupa Hladno pivo, radio Beograd 202, nagrada za najbolji bend u regionuena djordjevic (12) Foto: Milena Đorđević

Zambijska policija uhapsila je 7. decembra četiri para iz Hrvatske zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina ljudima, saznaje Jutarnji list.

Osam Hrvata, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, još uvek su u pritvoru.

Kako javlja Jutarnji, uhapšeni su D.M. (44) i njegova supruga N.M (45), gitarista Hladnog piva Z.S. i njegova supruga A.I.M., zaposlenica Ustavnog suda, veterinar L.P. sa suprugom i aktivista za ljudska prava N.K. i njegova supruga.

Prijatelji uhapšenog gitariste nezvanično su rekli kako su Z.S. i supruga planirali da usvoje dete iz Afrike, pa su pre nekoliko nedelja otišli po njega.

Zambijski mediji naveli su da imigracijski službenici  na aerodromu "Simon Mwansa Kapwepwe" uhapsili četiri para hrvatskog porekla nakon dojave koju su dobili i da dokumenti o usvajanju, a koje su izdale vlasti Konga, izgledaju kao falsifikati. Zajedno s kolegama iz Konga proveravaju autentičnost dokumentacije, potvrdio je šef policije.

Presreli su ih zajedno s decom. Jedno je staro godinu i tri meseca, a ostalo troje imaju po tri godine. Hrvati su pritvoreni odvojeno u nekoliko policijskih stanica, dok su deca predata ustanovama za socijalnu zaštitu.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova reklo je kako se provodi istraga i da Hrvati ni za šta još nisu optuženi.

Dobro su i posjetio ih je radnik iz hrvatske ambasade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    24. decembar 2022 | 09:54

    Dobro je da susedi nisu došli kod nas da kradu decu. Uspeli bi 100%. Ovako deca nemaju istu boju kože pa ih nahvatali. Čuj poveli i veterinara a ova jedna iz policije. Bili potkovani 🤣🤣🤣

  • Max

    24. decembar 2022 | 12:08

    Prije nego sto krenu pljuvanja po Hrvatima da objasnim nesto. U HR ima puno parova koji ne mogu imati djecu. Razumijem njihovu zelju za potomstvom ali ne razumijem potrebu da to posvojeno dijete bude iz Afrike ili Azije. Ima po Europi dosta djece za posvajanje. Moja prijateljica je posvojila dijete iz Poljske. Meni to sve izgleda kao moda. U stilu kad moze A.Jolie i B.Pitt mogu i ja. Posvojiti dijete O. K. ali dijete koje nece biti stigmatizirano. A u HR hoce. Ne zato sto mi ne volimo djecu vec zato sto su ta djeca drugacija. Mi nismo kolonijalna zemlja tipa GB,F,E,NL ili Portugal pa da nam je normalno vidjeti crnacke obitelji na ulici a jos manje crnu djecu od bijelih roditelja. Mi kao drustvo nismo zreli za takve korake. Nama je jos uvijek problem prihvatiti pravoslavca ili muslimana u familiju. Takvi smo kakvi smo. Iz svoje koze ne mozemo.

  • Brk

    24. decembar 2022 | 10:06

    Otisli da kupe decu jer da je usvajanje proces bi bio zvanican i javan i niko ne bi bio hapsen.Strasno je to sto ovi ljudi nemaju srece sa potomstvom al je mnogo strasnije to sto su pokusali da kupe decu kao stvari jer to znaci da su mnogi pre njih to i uspeli....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA