Ukrajina odgovorila na Putinov znak da je spreman za pregovore

Ukrajinski zvaničnici su odbacili Putinove komentare, pošto su snage ruskog predsednika provele Božić po Gregorijanskom kalendaru bombardujući više od 25 gradova duž linije fronta Kupijansk-Liman, i skoro 20 u Zaporožju

  • 9
Vladimir Putin Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je rekla da Vladimir Putin "treba da se vrati u realnost" u odgovoru na tvrdnje ruskog predsednika da je sprema da pregovara.

Na dan kada su ruske snage lansirale raketne napade na desetine gradova u Ukrajini, Putin je za Rossiya 1 rekao da je Kremlj "spreman da pregovara sa svima koji su uključeni o prihvatljivim rešenjima".

"Ali ovo zavisi od njih - nismo mi ti koji odbijamo da pregoravamo, oni su", rekao je Putin.

Ukrajinski zvaničnici su odbacili Putinove komentare, pošto su snage ruskog predsednika provele Božić po Gregorijanskom kalendaru bombardujući više od 25 gradova duž linije fronta Kupijansk-Liman, i skoro 20 u Zaporožju.

Najmanje 10 raketnih napada izvedeno je na distrikt Kupijansk u regionu Harkova.

Moskva je tvrdila da je prethodnog dana ubila oko 60 ukrajinskih vojnika.

"Rusija pokušava da izbegne odgovornost"

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, napisao je na Tviteru da "Putin treba da se vrati u realnost".

"Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija građane. Nema drugih "zemalja, motiva, geopolitike". Rusija ne želi pregovore, ali pokušava da izbegne odgovornost", napisao je on, prenosi Sky News.

Do ove izjave došlo je nakon incidenta u vazduhoplovnoj bazi Engels u regionu Saratov.

Tri vojnika su poginula nakon što su ostaci bespilotnih letelica pali na to mesto, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Rusija je izgubila sve što je mogla ove godine"

Prošlo je 10 meseci od početka rata u Ukrajini. Kako nije bilo ozbiljnih mirovnih pregovora mesecima unazad, čini se da se sukobu ne nazire kraj.

Milioni ljudi u Ukrajini je bez struje nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

Zelenski je upozorio svoj narod da će Moskva pokušati da poslednje dane 2022. godine učini mračnim i teškim.

"Rusija je ove godine izgubila sve što je mogla. Znam da nas mrak neće sprečiti da okupatore vodimo u nove poraze. Ali moramo biti spremni za svaki scenario", poručio je Zelenski.

Ukrajina kaže da neće pregovarati dok svaki ruski vojnik ne ode sa njene teritorije, dok Rusija kaže da će nastaviti da se bori dok ne postigne svoje ciljeve.

Putin je u nedelju rekao da veruje da "brani nacionalne interese zemlje i štiti svoje građane".

Putin takođe krivi Kijev i njegove zapadne pristalice za nedostatak napretka u mirovnim pregovorima, ali je jasno stavio do znanja da svi pregovori moraju biti pod njegovim uslovima.

Ukrajina kaže da bi to bilo neprihvatljivo, jer bi to značilo da su se povinovali ruskim zahtevima i prihvatili Putinove aneksije četiri ukrajinska regiona.

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahaahahahahha

    26. decembar 2022 | 11:29

    Zeleni putuje po svetu, hoteli sa 7* i jos uzima stotine miliona za to. I samo vice pobedili smo izdrzite.

  • Fredy

    26. decembar 2022 | 11:38

    Ukraina slusa Aneriku i u glavi imaju da ce oni misevi pobede veliku Rusiu. Putine rokajte te fasiste jer su takvi pibili vas narod u 2 sv ratu. 30 miliona nije mali broj.

  • Nista

    26. decembar 2022 | 16:58

    Kakvi pregovori kad nisy bili u martu kad su rywi bili pred kihevom i bili kakva takva vojna sila zasto sad posle 10 mjeseci pregovarat s nekim ko ti he zemlju porysio samo rat do potpune pobede rusa il ukrainaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA