Natalijina ćerka je 2 meseca zaglavljena u kampu na Krimu: "Žele da ih iskoriste kao oružje u pregovorima"

Sredinom oktobra, ruska državna agencija je saopštila da je oko 4.500 dece iz Hersona i Zaporožja bilo u letnjim kampovima na Krimu

  • 2
Ukrajina rat u Ukrajini Rusija Foto: Tanjug/AP

Deo regiona Herson ukrajinske trupe oslobodile su sredinom novembra ove godine. Međutim, iako su dobili slobodu, za mnoge građane tu nije bio kraj noćnim morama.

Jedna od njih je i Nadija, koja je još letos svog 14- godišnjeg sina poslala u kamp na ostrvo Krim. Iako je on trebalo da se vrati kući posle dve nedelje, njega još uvek nema.

Krajem novembra, vođa kampa je Nadiji poslao nekoliko govornih poruka u kojima kaže da njenom sinu nije dozvoljeno da se vrati kući, navodno zbog njegovih proukrajinskih stavova.

"Vi ste u Rusiji. Ne bi trebalo da radite ta sr**a", rekao joj je vođa kampa u poruci.

Njenom sinu je navodno rečeno da oni ne znaju sa kim je on sklopio dogovor, ali da je jedino sigurno da se neće skoro vratiti sa Krima.

Kao i mnogi roditelji i Nadija kada je slala sina u kamp nije znala o čemu se zapravo radi. Mislila je da sina šalje na besplatno letovanje u kamp gde će plivati i družiti se sa svojim vršnjacima.

Iako je trebalo da u kampu bude samo dve nedelje, vođe su u više navrata produžavale njihov boravak tamo. Prvo je roditeljima rečeno da su ih zadržali iz bezbednosnih razloga, a kada su ukrajinske snage ušle u Herson, rečeno im je da ne mogu decu da vrate nazad "jer je grad pod okupacijom".

Tek kasnije počeli su da se javljaju problemi. Vođa kampa je Nadiji rekao da se njen sin ponaša problematično.

Njegova profilna fotografija na Telegramu je trozubac u Ukrajinskim bojama, to je simbol ukrajinskog otpora, a grešku je napravila i njegova majka kada je rekla da želi da se njen sin vrati u Ukrajinu. Naime, u to vreme Putin je već proglasio aneksiju četiri ukrajinske oblasti, među kojima je i Herson i od tada Rusi ovu oblast smatraju delom Rusije.

Svim roditeljima je rečeno da po decu mogu da dođu lično, ali to podrazumeva da svako od njih mora da prođe kontrolni punkt koji je na samoj liniji fronta. Mnogi od njih imaju jako niska primanja i nisu u finansijskoj situaciji koja bi im dozvolila da se upute na ovaj put.

Iako su roditelji pristali da njihova deca odu na put, oni su prihvatili da deca tamo borave samo dve nedelje. Povelja UN o pravima deteta zabranjuje da se deca nezakonito premeštaju u inostranstvo, pa se od Rusije zahteva da decu odmah vrati roditeljima.

"Mislim da je ovo neka vrsta ucene"

Novinari Guardiana razgovarali su sa osam roditelja čija su deca još uvek na Krimu. Među njima je i Natalija, čija je 12-godišnja ćerka krajem avgusta napustila dom u Balakliji i otišla u kamp na Krim.

Iako Natalija uspeva da se svakodnevno čuje sa njom, nikako ne može da oprosti sebi što nije u situaciji da ode po nju.

"Mislim da je ovo neka vrsta ucene. Mislim da žele da ih iskoriste kao oružje u pregovorima", kaže ona.

Neka od dece premeštana su iz jednog u drugi kamp, a da roditelji nisu obavešteni o tome. Sredinom oktobra, ruska državna agencija je saopštila da je oko 4.500 dece iz Hersona i Zaporožja bilo u letnjim kampovima na Krimu.

Natalija kaže da je još najmanje 100 dece još uvek u kampu, mada nedavni snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama, pokazuju da ih je tamo mnogo više.

Jedan od roditelja koji je uspeo da vrati svog sina, kaže da se mnogi roditelji plaše da će biti označeni kao saveznici Rusije, pa odbijaju da se jave ukrajinskim vlastima i stvari pokušavaju da reše na svoju ruku.

Savetnik regionalnih proukrajinskih vlasti u Hersonu zapitao se kako su roditelji smeli da daju decu okupatoru, kada znaju da se radi o sivoj zoni zakona i da je nejasna slika o tim kampovima.

Tatjana Makarova koja radi sa decom u ovim kampovima rekla je u izjavi za medije da je najveći zadatak svih ljudi u kampovima, da pomognu deci iz ratom zahvaćenih područja da se oslobode trauma.

Nadija kaže da u početku nije želela da dozvoli sinu da pođe u kamp, ali da je na kraju popustila.

"Mislila sam da će biti dobro da na dve nedelje ne bude ovde. Da ode i odmori tamo, pa da se ponovo vrati kući", kaže ona.

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA