≫ 

U Nemačkoj se nakon dve godine opet prodaje pirotehnika: "Stvorili su se dugi redovi"

U protekle dve godine zabeležen je turizam Nemaca koji su zbog zabrane prodaje u Nemačkoj po petarde i vatromet odlazili u Poljsku

  • 0
Vatromet prskalice Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U Nemačkoj je nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa započela trodnevna prodaja pirotehničkih sredstava.

"U nekim delovima Nemačke su se već u noći uoči početka prodaje stvorili dugi redovi", rekao je Johan Doden, predsednik Saveza maloprodaje zapadne Frizije.

U ovom delu Nemačke se beleži i veliki broj kupaca iz susedne Holandije koji u Nemačkoj kupuju pirotehnička sredstva zbog, kako kažu pojedini turisti, boljeg kvaliteta. Osim toga, neke vrste raketa koje se mogu kupiti u Nemačkoj u Holandiji su zabranjene, piše Index.

U protekle dve godine zabeležen je turizam Nemaca koji su zbog zabrane prodaje u Nemačkoj po petarde i vatromet odlazili u Poljsku.

I ove godine policija u Saskoj u pograničnom području prema Poljskoj i Češkoj zaustavila veliki broj osoba kod kojih su pronađena, u Nemačkoj zabranjena, pirotehnička sredstva.

"Ilegalna pirotehnička sredstva poseduju veliki potencijal za nanošenje povreda jer sadrže mnogo veću količinu baruta i drugih eksplozivnih sredstava, pa je i eksplozija mnogo snažnija", stoji u upozorenju Savezne kancelarije za ispitivanje materijala (BAM) koji izdaje dozvole za prodaju pirotehnike u Nemačkoj.

Policija širom Nemačke već beleži prve povrede zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom. U saveznoj pokrajini Šlesvig-Holstajn jedna osoba je teže povređena kada se zapalila veća količina pirotehničkih sredstava koja su se nalazila u stanu.

Mnogi gradovi zabranili ili ograničili vatromet

Protekle dve godine pirotehnika je bila zabranjena kako se zbog lečenja povreda zadobijenih zbog neopreznog rukovanja pirotehnikom ne bi blokirali kapaciteti bolnica potrebni za zbrinjavanje obolelih od korona virusa.

I ove godine su mnogi gradovi zabranili vatromet ili su njegovu upotrebu ograničili na pojedine delove grada. Vatromet je zabranjen uglavnom na mestima poput glavnih trgova, gde se očekuju veća okupljanje ljudi.

Savezno udruženje za zaštitu životne sredine je od ministarke unutarnjih poslova zatražila trajnu zabranu prodaje pirotehničkih sredstava. Ova organizacije je građane Nemačke pozvala da, umesto što ga troše na rakete i petarde, novac dodele u humanitarne svrhe.

Za zabranu se zalaže i Sindikat nemačkih policajaca (GdP).

"Pirotehnika svake godine uzrokuje i ogromne količine otpada koji guši središta nemačkih gradova. O napadima pirotehnikom na policajce i osoblje hitne pomoći da se i ne govori", saopštio je GdP.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner se usprotivio zabrani i građane pozvao na "odgovorni i umereni" odnos prema pirotehnici.

Udruženje pirotehničke industrije (VPI) ove godine očekuje sličan promet kao i u poslednjoj godini pre korone, oko 120 miliona evra. Ali mediji već u četvrtak, prvog dana prodaje, javljaju o rasprodatim zalihama u većini samoposluga.

Video: MUP apeluje na građane da tokom praznika ne koriste pirotehnička sredstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA