≫ 

IAEA: Rezervni dalekovod ka Zaporoškoj nuklearki isključen zbog granatiranja

Prema rečima stručnjaka IAEA prisutnih na stanici, stepen oštećenja rezervne linije još nije jasan, u toku su radovi na njenoj sanaciji

  • 0
Nuklearna elektrana Zaporožje Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje prekinut je sinoć zbog oštećenja od granatiranja, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Rezervni dalekovod od 330 kv do nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini isključen je kasno sinoć zbog oštećenja izazvanih granatiranjem. To je danas izjavio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi ", glasi poruka na sajtu agencije, prenele su RIA Novosti.

Kako navodi agencija, ZNPP trenutno nastavlja da dobija struju potrebnu za hlađenje reaktora i održavanje drugih važnih funkcija nuklearne bezbednosti preko jednog spoljnog dalekovoda od 750 kv.

Prema rečima stručnjaka IAEA prisutnih na stanici, stepen oštećenja rezervne linije još nije jasan, u toku su radovi na njenoj sanaciji.

Eksperti IAEA prisutni u nuklearnoj elektrani Zaporožje prijavili su ranije danas glasne eksplozije u blizini elektrane, navodi se na sajtu agencije.

"Iako od prošlog meseca nije bilo granatiranja direktno na mestu najveće evropske nuklearne elektrane, stručnjaci IAEA su izvestili da su danas čuli zvuke jakih eksplozija, koje su, po svemu sudeći, dolazile sa udaljenosti od nekoliko stotina metara od objekat, u zoni vodenog kanala koji povezuje obližnju TE Zaporožje sa rekom Dnjepar", navodi se u izveštaju.

Ukrajinska i ruska strana međusobno se optužuju za granatiranje nuklerane elektrane Zaporožje. IAEA je više puta ukazivala na potrebu stvaranja bezbednosne zone oko nuklerke.

Video: Snimak eksplozije na Krimskom mostu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA