Pakistanac silovao mladu gluvu ženu: Doživotno osuđen, pa ipak pušten jer je pristao da oženi žrtvu

Odluka je razbesnela grupe za ljudska prava i aktiviste koji kažu da legitimizuje seksualno nasilje nad ženama u Pakistanu gde se većina slučajeva silovanja ne prijavljuje

  • 1
Zlostavljanje žene, silovanje, maltretiranje Foto: Shutterstock

Sud u Pakistanu izazvao je bes javnosti nakon što je oslobodio osuđenog silovatelja koji je pristao da oženi svoju žrtvu.

Davlat Kan (25) osuđen je u maju na doživotni zatvor na okružnom sudu u Buneru, u severozapadnoj pokrajini Kiber Pahtunhva, zbog silovanja mlade gluve žene, piše Guardian.

Silovana devojka je rodila

Nakon intervencije veća starešina postignut je dogovor između Kana i porodice devojke, koja je nakon silovanja ostala trudna te je rodila. Kan je pušten u ponedeljak nakon što je visoki sud u Pešavaru prihvatio dogovor.

"Stranke su se dogovorile uz pomoć rodbine i starijih članova porodice, što je u najboljem interesu obe stranke. Kompromis je postignut u najboljem interesu deteta i njegove majke", piše u odluci suda.

"Silovane žene u Pakistanu doživljavaju nepravdu"

Odluka je razbesnela grupe za ljudska prava i aktiviste koji kažu da legitimizuje seksualno nasilje nad ženama u Pakistanu gde se većina slučajeva silovanja ne prijavljuje.

Asma Jahangir iz Legal Aid Cella, grupe koja pruža podršku ranjivim ženama, kaže da je prijavljena silovanja u Pakistanu teško procesuirati. Prema nevladinoj organizaciji War Against Rape sa sedištem u Karačiju, stopa osuda za silovanje u Pakistanu je manja od tri odsto.

Pretnje i prisila porodice i društva u slučajevima silovanja uobičajena su pojava, a silovane žene i porodica uglavnom rešavaju stvar van suda jer strahuju od stigme suđenja.

Pakistanska aktivistkinja za ljudska prava Tahira Abdulah izrazila je svoj bes i osudu zbog puštanja osuđenog silovatelja, naročito zbog nehumanosti prema devojci sa invaliditetom koja je prisiljena da se uda za svog silovatelja.

"Pakistanski zakoni o silovanju moraju se izmeniti kako bi se silovanje promenilo iz privatnog zločina protiv osobe u zločin protiv države, pri čemu bi država trebalo da postane zaštitnik silovane žene. Tada bi država trebalo a procesuira slučaj kako bi se sprečio bilo kakav oblik kompromisa, finansijska nagodba ili oprost. Silovane žene u Pakistanu doživljavaju nepravdu", rekla je Abdulah.

Advokat: Ova odluka je šamar ženama

Usama Malik, advokat za ljudska prava, rekao je da je reč o lošoj odluci suda. Objasnio je da je uvažavanjem žalbe silovanje priznato kao neuračunljivo krivično delo.

"Prihvaćena je kompromisna odluka lokalnog plemenskog veća koje se sastoji samo od muškaraca. Sud nije samo dao prednost odluci starešina nad onom prvostepenog suda nego i prednost nad zakonima i ustavom Pakistana.

Dok su pakistanski zakoni o zaštiti žena poboljšani tokom poslednje dve decenije, način razmišljanja sudija koji primenjuju te zakone ostaje srednjovekovni. Ova odluka nije samo šamar ženama širom zemlje već i osobama sa invaliditetom. Odluka šalje poruku da se njihova tela mogu kupiti za određenu cenu", rekao je pakistanski advokat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    1. januar 2023 | 06:54

    Dobro rešenje. Nju bi inače porodica ubila, a gluva ne bi mogla da se uda svakako. Kud ćeš veću kaznu za njega i još mu zabraniti razvod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA