Svetske sile strahuju od novog razbuktavanja korone, SZO apeluje na Kinu da deli informacije o epidemiji

Politika nulte toleranicje dovela do protesta u zemlji

  • 3
Kina, korona virus

Foto: Tanjug/AP

Kineski zvaničnici moraju da podele više informacija o epidemiji kovida u svojoj zemlji i porastu broja novozaraženih u Kini, apelovala je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Mnoga stroga ograničenja u Kini su ukinuta u poslednjih nekoliko nedelja nakon čega je broj novozaraženih porastao u nekoliko zemalja koje sada proveravaju stanje putnika iz Kine, prenosi Bi-Bi-Si, navodi Tanjug.

Zvaničnici SZO kažu da žele da vide više podataka o hospitalizacijama, prijemima u jedinice intenzivne nege, smrtnim slučajevima i broju vakcinisanih.

Sjedinjene Američka Države, Španija, Francuska, Južna Koreja, Indija, Italija, Japan i Tajvan uvele su obavezno kovid testiranje za putnike iz Kine jer strahuju od ponovnog širenja virusa.

Putnici koji u Englesku kreću iz Kine moraće da prikažu negativan test pre nego što se ukrcaju u avion.

Iz SZO se naglašava značaj praćenja i blagovremenog objavljivanja podataka kako bi se pomoglo Kini i drugim zemljama širom sveta da formulišu tačne procene rizika i da se informišu o efikasnim merama.

Iznenadno ukidanje mnogih ograničenja u Kini usledilo je nakon novembarskih protesta protiv vladinog upravljanja bolešću.

Do tada, Kina je imala jedan od najstrožih anti-kovid režima na svetu, poznat kao politika nulte tolerancije na korona virus.

Broj novozaraženih je od tada u porastu, a kineska vlada izveštava od oko 5.000 slučajeva dnevno.

Međutim, analitičari tvrde da su realni brojevi u velikoj meri smanjeni procenjujući da u Kini svakodnevno ima skoro milion novozaražanih.

Video: Panika, haos, strah i očaj, ko je sledeći? Ovako izgleda atmosfera u glavnoj bolnici u Vuhanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. decembar 2022 | 08:25

    ZAPAD DA PREKINE BIOLOSKI RAT !!! STOP BIOLOSKOM RATU!! ZABRANITI BIOLOSKO ORUZJE !!!

  • Danilo

    31. decembar 2022 | 14:18

    Nisam siguran da će Kina podeliti istinu o Covid... više puta rekoh, njima nije za verovati,povezani su sa zapadom u svim sferama, šuruju sa njima odavno... lažljivi i pokvareni kao i ovi drugi... Pouzdano znam da su dugo krili početak pandemije,2019 nikako nije godina za koju tvrde da je počelo... uostalom čitajte malo o njima ko su i šta su radili kroz istoriju!!!!

  • Boža zemunac

    31. decembar 2022 | 10:12

    NATO I AMERI SU SATANISTIČKO ZLO. NEĆE MIROVATI DO SUDNJEGA DANA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA