Putinovi najbliži saradnici očajni: Predsednik Rusije ne zna šta će sa Ukrajinom?

Dok Rusija nastavlja da se bori u Ukrajini, Putin se povukao od očiju javnosti. Nedavno je otkazao svoje godišnje obraćanje o stanju nacije, koje se obično održava uoči Nove godine

  • 21
Vladimir Putin, Kremlj, Ukrajina rat Foto-kolaž: Tanjug/AP, Telegraf, Google

Najbliži saradnici Vladimira Putina su frustrirani jer im se čini da predsednik Rusije nije siguran šta dalje da uradi u slučaju Ukrajine, piše The Washington Post.

Više izvora reklo je za Post da veruju da Putin nema plan kako da nastavi sa invazijom koju je otpočeo pre više od 10 meseci.

"Ljudi oko njega su veoma frustrirani. On izgleda stvarno ne zna šta da radi", rekao je neimenovani ruski milioner, koji je u kontaktu sa vrhuškom Kremlja.

Dok Rusija nastavlja da se bori u Ukrajini, Putin se povukao od očiju javnosti. Nedavno je otkazao svoje godišnje obraćanje o stanju nacije, koje se obično održava uoči Nove godine.

Obraćanje obično uključuje govor u Federalnoj skupštini Rusije, nakon čega sledi višesatna konferencija za štampu sa stotinama novinara iz cele zemlje.

Institut za proučavanje rata (ISW) naveo je nedostatak pozitivnog dnevnog reda kao jedan od razloga za otkazivanje obraćanja, iako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov nagovestio da će se ono verovatno održati početkom nove godine.

Izvori, s druge strane, tvrde za Post da to što je Putin odložio obraćanje samo još jedan znak da nema dalji plan za Ukrajinu.

"U tom obraćanju trebalo bi da bude plana, ali plana nema. Mislim da ne znaju šta bi trebalo da kažu", kaže neimenani ruski milijarder.

On je istakao i da je Putin sve više izolovan.

"On ionako ne voli da priča sa ljudima. Ima uzak krug ljudi, ali on je sada postao još uži", tvrdi izvor Washington Posta.

Tatjana Stanovaja, viši naučni saradnik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, rekla je za Post da mnogi u ruskoj eliti počinju da gube veru u svog lidera jer on "nije u stanju da daje odgovore na pitanja“.

"Elita ne zna u šta da veruje i plaši se da razmišlja o sutrašnjici. U velikoj meri postoji osećaj da nema izlaza, da je situacija nepopravljiva, da potpuno zavise od jedne osobe“, rekla je Stanovaja za Post.

Jedan ruski zvaničnik, koji nije imenovan, rekao je za Post da Putin "može da nam kaže da sve ide po planu, kada smo već u 10. mesecu rata, a rečeno nam je da će to trajati samo nekoliko dana".

Zvaničnik je dodao da se čini da je jedina Putinova taktika trenutno pozivanje Zapada i Ukrajine da započnu mirovne pregovore, nešto što je on uradio nedavno na Božić.

„Ali, Putin je voljan da razgovara samo pod svojim uslovima", rekao je zvaničnik za Post.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čupo

    31. decembar 2022 | 12:52

    Umesto da se bavi Rusijom, njenim razvojem, boljim životnim standardom, višim platama isl on se bavi Ukrajinom.

  • Nikola S.

    31. decembar 2022 | 13:34

    Srbiji je mesto na Zapadu. Sto pre, nema jos mnogo vremena.

  • Pisu americki mediji

    31. decembar 2022 | 13:10

    Sve nam je jasno fasisti su jos na tome jaki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA