Evropski parlament ukida imunitet dvojici poslanika zbog optužbi za korupciju

"Neće biti nekažnjivosti. Toga nema", objavila je na svom Tviter nalogu predsedavajuća EU Parlamenta Roberta Mecola

  • 3
Evropski parlament

Foto: Shutterstock

Na zahtev belgijskog pravosuđa Evropski parlament započeo je danas postupak za oduzimanje imuniteta dvojici poslanika koji su pod istragom zbog navodne korupcije povezane sa poslovima EU i Katara.

"Nakon zahteva belgijskih pravosudnih organa pokrenula sam hitan postupak za oduzimanje imuniteta dvojici poslanika Evropskog parlamenta. Neće biti nekažnjivosti. Toga nema", objavila je na svom Tviter nalogu predsedavajuća EU Parlamenta Roberta Mecola", prenosi Rojters.

Pres služba Evropskog parlamenta nije objavila imena dvojice evropskih poslanika o kojima će se odlučivati, ali prema navodima Asošijejted presa (AP) koji se poziva na dva anonimna izvora upoznata sa slučajem, u pitanju su Italijan Andrea Kozolino i Belgijanac Mark Tarabela, članovi parlamentarnih grupa socijalista i demokrata. Tarabela, čija je kuća pretresena prošlog meseca, odbacio je optužbe, poručio da apsolutno ništa ne krije i namerava da odgovori na sva pitanja istražitelja.

Kozolino je prošlog meseca rekao italijanskim novinskim agencijama da mu nije poznato da je bio pod istragom. "Nije bilo pretresa, niti je moja kancelarija zapečaćena", rekao je tada Kozolino.

Treća poslanica Eva Kaili iz grčkih socijalista već je optužena u vezi sa korupcionaškim skandalom u koji su navodno uključeni katarski i marokanski zvaničnici koji se sumnjiče da su poklonima i novcem uticali na ekonomske i političke odluke u EU. Ona je u pritvoru od 9. decembra i razrešena je dužnosti potpredsednice Evropskog parlamenta nakon podizanja optužnice, a pritvoren je i njen partner Frančesko Đorđi, savetnik u EP.

Tokom racija koje je belgijska policija prošlog meseca pokrenula na brojnim lokacijama širom Brisela velike sume novca pronađene su u kući Eve Kaili. Ona i Đorđi su osumnjičeni da su radili sa Đorđijevim nekadašnjim šefom Pjerom Antoniom Pancerijem, bivšim poslanikom EP koji je "osumnjičen da je za novčanu nadoknadu politički intervenisao u korist Katara i Maroka".

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    3. januar 2023 | 16:48

    A sta je sa Ursulom i njenim dilom sa Pfajzerom? Naprasno nestala dokumentacija...

  • Gaga

    3. januar 2023 | 06:57

    Cetvrti rajh

  • Fredy

    3. januar 2023 | 06:23

    Svi ste vi koruptivni jer se ucite i slusate kauboje iz Amerike a to je njima u dusi od davnina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA