Rat ih je iscrpeo, sada brinu o preživljavanju: Da li je došao kraj vladavine ukrajinskih oligarha?

Pored svog izuzetnog bogatstva, ukrajinski oligarsi su takođe poznati po posedovanju političke moći. Londonski istraživački centar Chatam House je 2017. godire rekao da oni predstavljaju "najveću opasnost za Ukrajinu"

  • 4
Viktor Pinchuk, Petro Porošenko, Rinat Akhmetov Rinat Ahmetov, Foto: Mikhail Palinchak/Sputnik, Alexander KHUDOTEPLY/AFP/Profimedia, Tanjug/AP

Decenijama su superbogati ukrajinski biznismeni posedovali ogromnu ekonomsku i političku moć u svojoj matičnoj zemlji. Međutim, od ruske invazije, najzloglasniji ukrajinski oligarsi izgubili su milijarde prihoda.

Da li je konačno došao kraj vladavini ukrajinskih oligarha?

Najbogatiji čovek u Ukrajini, Rinat Ahmetov (56), za mnoge je oličenje oligarha.

Rinat Akhmetov Rinat Ahmetov Foto: Alexander KHUDOTEPLY / AFP / Profimedia

Sin rudara uglja koji je postao milijarder, poznat je širom Ukrajine kao "kralj Donbasa". Pored toga što poseduje ogromne delove industrije čelika i uglja na istoku, uključujući i čeličanu Azovstal koja je sada u reševinama, poseduje i FK Šahtjor Donjeck, jedan od najboljih fudbalskih timova u zemlji i donedavno jedan od glavnih TV kanala u zemlji.

Ali pored svog izuzetnog bogatstva, ukrajinski oligarsi su takođe poznati po posedovanju političke moći. Londonski istraživački centar Chatam House je 2017. godire rekao da oni predstavljaju "najveću opasnost za Ukrajinu", prenosi BBC.

Kroz ogromnu mrežu saveznika i lojalnih poslanika, ukrajinski oligarsi su više puta uticali na donošenje zakona u korist sopstvenih poslovnih imperija.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nazvao ih je "grupom ljudi koji misle da su važniji od poslanika, vladinih zvaničnika ili sudija".

Ali kao i mnogi obični civili, od početka rata u istočnoj Ukrajini 2014. godine, oni su ostali bez posla i svojih nekretnina u raketnim napadima i ruskoj okupaciji.

Mnogi smatraju da je Ahmetov, kao najbogatiji čovek Ukrajine, od samog početka trebalo da učini više da suzbije separatizam koji je podstakla Rusija u njegovom matičnom regionu.

Dok se uticaj Rusije, podržan vojnom moći, širio u Donbasu, rekao je svojim fabrikama da u znak protesta oglase sirene, a dao je i kritične izjave prema separatistima. Što se tiče finansiranja i podrške otporu, kritikovan je da je preduzeo premalo akcija.

Naročito kada se uporedi sa još jednim ukrajinskim tajkunom, milijarderom Igorom Kolomojskim.

On je u martu 2014. godine izabran za guvernera regiona Dnjepar u jugoistočnoj Ukrajini. Kako je sukob eskalirao, Kolomojski je upumpao milione u ukrajinske dobrovoljačke bataljone. Ponudio je nagrade za hvatanje militanata koje podržava Rusija i snabdevao ukrajinsku vojsku gorivom.

Ali onda, 2019. godine, našao se u zavadi sa prethodnikom predsednika Zelenskog, Petrom Porošenkom.

Petro Porošenko Petro Porošenko Foto: Profimedia/Alamy

Parlament je nedavno usvojio zakon koji je doveo do toga da je Kolomojski izgubio kontrolu nad naftnom kompanijom. Njegov odgovor? Pojavio se u sedištu naftne kompanije sa muškarcima koji su navodno imali mitraljeze.

Ali kako se rat odvijao na istoku, i sa gubitkom još više fabrika, rudnika i plodnog poljoprivrednog zemljišta, propast ukrajinskih oligarha je bila uveliko u toku. Sledeći udarac je došao krajem 2021. godine, kada je Ukrajina usvojila zakon koji je poznat kao "zakon o deoligarhizaciji".

Novi zakon predsednika Zelenskog je definisao oligarha kao nekoga ko ispunjava tri od sledeća četiri uslova:

- Održavanje uticaja na medije

- Održavanje uticaja na politiku

- Posedovanje monopola

- Zarađivanje milione dolara godišnje.

Svi oni koji su se kvalifikovali bili su izloženi dodatnim proverama i zabranjeno im je da finansiraju političke partije.

Kako bi izbegao da bude stavljen na listu Zelenskog, Rinat Ahmetov je odmah prodao svu svoju medijsku imovinu.

Ali onda je usledila ruska dtamatična eskalacija konflikta - napad na Ukrajinu u februaru 2022.

Rat je samo ubrzao gubitak zarade ukrajinskih superoligarha. Ali da li će njihova propast ojačati ukrajinsku demokratiju?

"Apsolutno. Ovaj rat je početak kraja za oligarhe u Ukrajini", rekla je Sevgil Musajeva, urednica popularnog sajta Ukrainska Pravda.

Sa njom se slaže i sadašnji savetnik šefa kabineta predsednika Zelenskog.

"Zakon o deoligarhizaciji bio je jedan od prvih velikih pokretača njihove propasti. Ali kako je rat eskalirao, život oligarha je postao još teži", rekao je kaže Sergej Leščenko, nekada jedan od najistaknutijih ukrajinskih istraživačkih novinara.

On je dodao da su oligarhi morali da budu fokusirani na preživljavanje, a ne na domaću politiku.

Sada je, kaže Musajeva, na ukrajinskom civilnom društvu i institucijama za borbu protiv korupcije da spreče pojavu novih oligarha. I, naravno, sam opstanak demokratije u Ukrajini zavisi od ishoda rata sa Rusijom, zaključuje BBC.

Koliko su izgubili novca ukrajinski oligarsi?

Bogatstvo Ahmetova je u februaru 2022. godine iznosilo 13,7 milijardi dolara. U decembru iste godine procenjeno je na 4,3 milijarde.

Viktor Pinčuk, još jedan ukrajinski milijarder i filantrop, u februaru 2022. godine imao je bogatstvo od 2,6 milijardi dolara.

Viktor Pinchuk Viktor Pinčuk Foto: Mikhail Palinchak / Sputnik / Profimedia

Do kraja godine ostao je sa dve milijarde.

Vadim Novinski je pre rata imao 3,5 milijardi dolara, a u decembru 2022. 1,3 milijarde dolara.

Igor Kolomojski je sa 1,8 milijardi dolara pao na milijardu.

Petro Porošenko, bivši predsednik Ukrajine, više i nije milijarder - on je sa 1,6 milijardi ostao na 700 miliona dolara.

Video: Zelenski i Bajden u razgovoru: Predsednik SAD mu čestitao na 300 dana borbe sa Rusijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    4. januar 2023 | 07:25

    Uh, srce mi se cepa.

  • Зоки

    4. januar 2023 | 06:19

    Недостаје важна чињеница о Ахметову. Он је одмах по почетку рата направио фондацију “Помажем” и једини од свих олигарха поделио огромну хуманитарну помоћ у Украјини, раме уз раме са УН-ом, Црвеним Крстом и осталим међународним организацијама. Фондација је активна скоро 9 година сада!

  • Boban

    4. januar 2023 | 06:04

    Baš se brinem za njih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA