Šta možemo očekivati od Kim Džong Una 2023. godine?

U godini za nama, Kim Džong Un je izjavio da je Severna Koreja postala država sa nuklearnim oružjem, što je podiglo tenzije na Korejskom poluostrvu na najviši nivo od 2017. godine

  • 6
Kim Džong Un

Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je imala rekordnu 2022. godinu.

Ova azijska zemlja je ispalila više projektila nego ikada ranije u jednoj godini. U stvari, četvrtina svih raketa koje je Severna Koreja ikada lansirala, "pogodilo" je nebo upravo 2022. godine. To je bila i godina kada je Kim Džong Un izjavio da je Severna Koreja postala država sa nuklearnim oružjem i da je njeno oružje tu da bi ostalo, piše BBC.

Ovo je podiglo tenzije na Korejskom poluostrvu na najviši nivo od 2017. godine, kada je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp zapretio Severnoj Koreji "vatrom i besom".

Pa, šta sledi?

Razvoj nuklearnog oružja

Severna Koreja je 2022. postigla značajan napredak u pogledu svog naoružanja. Godinu je počela testiranjem raketa kratkog dometa dizajniranih da pogode Južnu Koreju, a zatim onih srednjeg dometa koje mogu da gađaju Japan.

Do kraja godine uspešno je testirala svoju najmoćniju interkontinentalnu balističku raketu do sada - Hvasong 17, koja je u teoriji sposobna da stigne bilo gde na kopnu SAD.

Kim je takođe snizio svoj prag za upotrebu nuklearnog oružja. Nakon što je u septembru objavio da je Severna Koreja postala nepovratna država sa nuklearnim oružjem, on je otkrio da ovo oružje više nije dizajnirano samo da spreči rat, već da se može koristiti preventivno i ofanzivno, za pobedu u ratu.

Kim Džong Un, raketa, Severna Koreja

Foto: Tanjug/AP

Kako se godina bližila kraju, on je okupio članove svoje vladajuće Radničke partije, da postavi svoje ciljeve za 2023. godinu.

Na vrhu njegove liste je "eksponencijalno povećanje" proizvodnje nuklearnog oružja. To mora uključivati, rekao je, masovnu proizvodnju manjeg, taktičkog nuklearnog oružja, koje bi se moglo koristiti za borbu protiv Južne Koreje.

Ovo je najozbiljniji razvoj događaja, smatra Ankit Panda, stručnjak za nuklearno oružje iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Da bi napravila taktičko nuklearno oružje, Severna Koreja prvo mora da proizvede minijaturnu nuklearnu bombu, koja se može ubaciti u malu raketu. Svet tek treba da vidi dokaz da je Pjongjang to uspeo. Obaveštajna zajednica je provela veći deo 2022. čekajući da testira takav uređaj, ali test nikada nije došao na red. Nova 2023. bi mogla biti ta godina.

Ostale stavke na Kimovoj novogodišnjoj listi su špijunski satelit, za koji tvrdi da će biti lansiran u orbitu ovog proleća, i čvršćia interkontinentalni balistički projektil na čvrsto gorivo, koji bi mogao biti ispaljen na SAD sa manje upozorenja nego njegov trenutni model.

Kim Džong Un

Foto: Tanjug/AP

Stoga možemo pretpostaviti da će 2023. imati poprilično "šmek" 2022. godine, s tim što će Pjongjang nastaviti da agresivno testira, usavršava i širi svoj nuklearni arsenal, uprkos sankcijama UN.

Zaista, manje od tri sata od početka nove godine, već je izvršio svoj prvi raketni test.

Međutim, kaže Panda, "većina lansiranja raketa u narednoj godini možda neće biti testovi, već vežbe obuke, pošto se Severna Koreja sada priprema da upotrebi svoje rakete u mogućem sukobu".

Ima li razgovora?

Sa tako opsežnom listom ciljeva koje treba ostvariti, malo je verovatno da će severnokorejski lider ove godine izabrati da se vrati pregovorima sa SAD. Poslednja runda pregovora o denuklearizaciji propala je 2019. i od tada Kim nije pokazao znake želje da razgovara.

Jedna linija razmišljanja je da on čeka dok ne dobije maksimalnu moć. Sve dok ne dokaže da je Severna Koreja van ikakve sumnje sposobna da nanese uništenje SAD i Južnoj Koreji, neće se vratiti za sto da pregovara o svojim uslovima.

Umesto toga, tokom prošle godine, Severna Koreja se približila Kini i Rusiji. Moglo bi da bude u procesu fundamentalne promene svoje spoljne politike, rekla je Rejčel Minjung Li, koja je 20 godina radila kao analitičar Severne Koreje za vladu SAD, a sada radi u Otvorenoj nuklearnoj mreži.

"Ako Severna Koreja više ne smatra SAD neophodnim za svoju bezbednost i opstanak, to će duboko uticati na oblik i formu budućih nuklearnih pregovora", rekla je ona.

Tenzije na poluostrvu

U međuvremenu, na Korejskom poluostrvu se razvija nestabilna situacija.

Za svaku uočenu "provokaciju" Severne Koreje, Južna Koreja (a ponekad i Sjedinjene Države) uzvraća.

Ovo je počelo u maju 2022. godine, dolaskom novog južnokorejskog predsednika, koji je obećao da će biti oštriji prema Severnoj Koreji. Predsednik Jun Suk Jol vođen je uverenjem da je najbolji način da se zaustavi sever da se odgovori vojnom snagom.

Ponovo je započeo velike zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama, protiv kojih je Sever protestovao i lansirao još projektila. Ovo je pokrenulo ciklus vojnih akcija, koji je uključivao obe strane da lete ratnim avionima blizu svoje granice i ispaljuju artiljeriju u more.

Prošle nedelje je situacija eskalirala, kada je Sever neočekivano uleteo sa pet dronova u vazdušni prostor Južne Koreje. Jug nije uspeo da ih obori, razotkrivajući slabu tačku u svojoj odbrani i izazivajući zabrinutost kod običnih Južnokorejaca, koji obično nisu zabrinuti zbog aktivnosti Severa.

Predsednik je obećao da će Jug uzvratiti i kazniti Sever za svaku provokaciju.

Čed O'Kerol, izvršni direktor Korea Risk Group, analitičke službe koja prati Severnu Koreju, predviđa da bi to 2023. godine verovatno moglo dovesti do direktne konfrontacije između dve Koreje, koja bi čak mogla da dovede do smrti.

"Odgovori severa ili juga mogli bi da eskaliraju do tačke u kojoj vidimo razmenu vatre, namerno ili na drugi način", rekao je on.

Jedna greška ili pogrešna procena i situacija bi mogla da se zakomplikuje.

Unutar Severne Koreje

Postavlja se pitanje šta 2023. donosi narodu Severne Koreje?

Oni su bili podvrgnuti trogodišnjem strogom zatvaranju granica zbog pandemije korona virusa. Čak je i trgovina obustavljena u pokušaju da se spreči korona virus, za koji humanitarne organizacije veruju da je doveo do ozbiljne nestašice hrane i lekova. Prošle godine, u retkom priznanju, Kim Džong Un je govorio o "krizi hrane".

Zatim je u maju 2022. godine, Severna Koreja priznala svoje prve slučajeve virusa, ali je samo nekoliko meseci kasnije tvrdila da ga je pobedila.

Kim Džong Un

Foto: Tanjug/AP

Dakle, da li će 2023. biti godina kada će konačno ponovo otvoriti granicu sa Kinom i dozvoliti ljudima i zalihama da se vrate u ovu zemlju?

Ponovno otvaranje Kine donosi nadu. Severna Koreja navodno vakciniše ljude koji žive duž granice, ali s obzirom na njenu nesigurnu zdravstvenu zaštitu, Li je oprezna.

"Izuzimajući vanredne situacije, kao što je njena ekonomija na ivici kolapsa, malo je verovatno da će Severna Koreja u potpunosti ponovo otvoriti svoje granice dok se pandemija ne bude razmatrala na globalnom nivou, posebno u susednoj Kini", rekla je ona.

Još jedan razvoj događaja na koji treba obratiti pažnju su tragovi o tome ko će voditi Severnu Koreju posle Kima. Njegov plan nasledstva je nepoznat, ali je prošle godine prvi put javno otkrio jedno od svoje dece - devojčicu za koju se smatra da je njegova ćerka Kim Ču Ae.

Ona je do sada prikazana na tri vojna događaja, a više fotografija je objavljeno na Novu godinu, što je navelo neke da nagađaju da li je ona izabrana.

Naravno, Severna Koreja je sve samo nije predvidljiva, a izgleda da će i 2023. biti isto tako nepredvidiva i nestabilna kao i prethodna.

Video: Ličnosti sveta: Kim Džong Un

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    3. januar 2023 | 18:17

    Lepse stvari sigurno od Bajdena!!!

  • Nikola

    3. januar 2023 | 19:14

    Bravo Kim,hrabro si izdržao,I sad si miran.Da je I Gadafi bio hrabar,I da nije poverovao zapadnim prevarantima,I napravio isto,a mogao je ,danas bi bio živ.

  • Zevzek

    3. januar 2023 | 20:24

    Još više atomskih glava na radost Amerike.😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA