Užas u Novoj Gvineji: Tela u stanju raspadanja danima trunu isped bolnice

Šokantan video pokazuje 11 tela na boliničkim krevetima i nosilima unutar prostorije nalik na šupu koja se koristi kao privremena mrtvačnica

  • 0
Zemljotres Papua nova gvineja Foto: Erebiri ZURENUOC / AFP / Profimedia

Snimak desetine tela ostavljenih da trunu ispred jedne od najvećih bolnica u Papui Novoj Gvineji pojačao je pritisak na državni zdravstveni sistem te zemlje i podstakao je na urgentu reformu, prenosi Guardian.

Šokantan video pokazuje 11 tela na boliničkim krevetima i nosilima unutar prostorije nalik na šupu koja se koristi kao privremena mrtvačnica. Objekat nema advekvatnu ventilaciju, a prozori i vrata su otvoreni. Posmrtni ostaci su ostavljeni porodicama da ih preuzmu, zbog nedostatka slobodnih mesta u mtrvačnici.

Trominutni video, podeljen na popularnoj Facebook stranici, snimio je anonimni muškarac u periodu između Božića i Nove godine. On u videu objašnjava koliko dugo su tela bila ostavljena napolju.

"Neka od ovih tela su ovde ostavljena pre četiri ili pet dana, praznici su, a pojedina su već u stanju raspadanja" - kaže on.

Snimljeni posmrtni ostaci su u naprednom stadijumu raspadanja usled tropskog vremena.

Dok čovek snima, jedna porodica je donela još jedno telo.

Opšta bolnica "Port Moresby", oglasila se povodom videa sa tvrdnjom da u mrtvačnici nema više mesta. Kako stoji u saopštenju, mrtvačnica je pretrpana zato što porodice nisu preuzimale tela preminulih u dogovoreno vreme.

Najavljena je masovna sahrana sledeće nedelje tokom koje će biti sahranjeno 20 tela koja nisu smeštena u mrtvačnici. Kako tvrde iz bolnice, vlada će se ovim problemom pozabaviti u toku 2023. godine.

Dr Kone Sobi, direktor opšte bolnoice, rekao je da neka od tela nisu preuzeta zato što porodice nisu mogle da priušte usluge progrebnih preduzeća u gradu. Najavio je masovnu sahranu za utorak.


Bolnica je poslednji put sprovela masovnu sahranu 2021. godine, kada u mrtvačnici takođe nije bilo mesta. Mrtvačnica je sagrađena pre 30 godina, sa uslovima za smeštaj 120 tela, a danas ih u proseku ima 200.

"Grad se povećao, pa je sledeći korak da povećamo i mrtvačnicu. Aktivno diskutujemo, tražimo opcije, neki nacrti su prezentovani, pa će u dogledno vreme biti saopštena odluka", rekao je direktor.

Postoje tri dodatna rashladna kontejnera ispred glavne mrtvačnice sa kapacitetom za smeštanje 62 tela. Objekat prima oko 20 tela dnevno, ali broj se povećao tokom pandemije kovid-19.

"Mrtvačnica je uvek puna, mesto za jedno telo, uvek je iskorišćeno za skladištenje četiri ili pet posmrtnih ostataka", rekao je bivši radnik bolnice koji je želeo da ostane anoniman.

Kako on tvrdi to se događa svaki put kada neko premine, telo je ostavljeno u hodniku, a ako ima mesta smeštaju ga u mrtvačnicu.

Užasnuti ovim događajem, zaposleni bolinice pozvali su institucije da reaguju.

Video: Jezive scene krematorijuma u italijanskom gradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA