Amerikanci u ovom izolovanom gradu mogu Rusiju da "vide" sa prozora: Ostrva su udaljena samo 4 kilometra

Mali Diomedi su deo Aljaske od 1867. godine nakon što su SAD kupile ostrvo od Rusije za sedam miliona evra, prema podacima Biblioteke Kongresa

  • 2
Beliki i Mali Diomed Foto: Google Maps

Samo četiri kilometra od Rusije nalazi se najudaljeniji američki grad u kojem živi samo 77 ljudi.

Veličine oko sedam kvadratnih kilometara, ostrvo Mali Diomed se nalazi usred Beringovog moreuza kod Aljaske - odvojen od ruskog ostrva Veliki Diomed olujnim morem.

Dok tenzije između Rusije i SAD rastu usled rata u Ukrajini, postoje Amerikanci koji bukvalno sa prozora svojih kuća mogu da vide Rusiju.

Iako su ostrva udaljena samo četiri kilometra jedno od drugog, postoji vremenska razlika od 23 sata, prenosi Mirror.

Više od 3.000 godina, zajednice Inupijata su se kretale u podmuklim arktičkim uslovima na Malom Diomedu, provodeći dane skupljajući zalihe i loveći kitove, morževe, polarne medvede i foke.

Letnje temperature iznose samo 10 stepeni, dok skala može da padne na -14 stepeni tokom zime, što znači da je što znači da je Beringov moreuz uglavnom zaleđen između decembra i juna.

Živeći na stenama okruženim ledenim morem južno od Arktičkog kruga, stanovnici se takođe suočavaju sa udarima vetrova od 144 kilometara na sat.

Tokom zimskih meseci, zajednica učestvuje u godišnjoj "straži polarnog medveda", kako bi svi bili bezbedni od napada.

Na ostrvu ima oko 30 zgrada, uključujući školu, biblioteku i heliodrom - uglavnom izgrađenih 1970-ih i '80-ih godina.

Ali ogroman stenoviti pejzaž znači da na ostrvu nema groblja, puteva i jedva da ima prostora za više zgrada. Nema banke ili restorana, a glavna prodavnica ima samo ograničenu hranu, odeću, vatreno oružje i gorivo - što znači da se sve ostalo mora doneti.

Nedeljna isporuka pošte se vrši helikopterom, a većina zaliha u prodavnici dolazi od dostave barže samo jednom godišnje.

Troškovi života su veoma visoki, a boca deterdženta za veš u prodavnici na ostrvu koštala je skoro 45 evra, prenosi National Geographic.

Iako su Mali Diomedi jedno od najudaljenijih mesta na planeti, jedina škola na ostrvu uključuju WiFi na nekoliko sati dnevno, a deca se okupljaju kako bi uhvatila jedini signal u gradu.

Bez puteva, meštani se kreću peške - a kako nema hotela, posetioci moraju da ostanu kod nekog od meštana.

Edvard Soluk, stavnovnik Malih Diomeda, rekao je da se život na ostrvu nije dramatično promenio od napada Rusije na Ukrajinu.

"Bezbedni smo sve dok dobro spavamo tokom noći", rekao je on.

Mali Diomedi su deo Aljaske od 1867. godine nakon što su SAD kupile ostrvo od Rusije za sedam miliona evra, prema podacima Biblioteke Kongresa.

Izolovano ostrvo

Pre mnogo godina, ruska i američka zajednica na dva ostrva bile su duboko isprepletene.

Zimi bi se između ostrva formirao ledeni most, omogućavajući stanovnicima da slobodno hodaju napred-nazad.

Mali i Veliki Diomedanci bi se venčavali, delili tradicije, a njihove kulture bi se zamaglile u jednu. Ali Hladni rat je zauvek promenio odnose između dva ostrva.

Rusija je 1948. isterala starosedeoce sa Velikog Diomeda i pretvorila ga u vojnu bazu, a većina meštana je pobegla u Mali Diomed ili u Sibir. Ali odluka o izgradnji vojne baze prekinula je blisku vezu između dva naselja - i Rusi su od tada retko kročili na Mali Diomed.

Majka priroda je učinila Mali Diomed teškim mestom do koga se može doći - kada nema ledenog mosta koji bi se koristio, posetioci mogu stići tamo samo vazdušnim putem. Oni koji žele da posete ostrvo moraju da lete iz Rusije za Nom, a zatim avionom do priobalnog aljaskog grada Velsa.

Odatle kreću na ostrvo helikopterom - jedine prave veze sa kopnom i načinom na koji zalihe stižu do zajednice.

Video: Zelenski i Bajden u razgovoru: Predsednik SAD mu čestitao na 300 dana borbe sa Rusijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    3. januar 2023 | 15:17

    I Rusija moze njih da vidi iz Kube I da im jos posalje otrovne bombice zvane atomke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA