Talibanski zvaničnik o priznanju princa Harija o ubistvima u Avganistanu: "Treba da ide na međunarodni sud"

Talibani, koji su se vraztili na vlast u Avganistanu prošlog avgusta, besno su reagovali na ispovest princa Harija

  • 0
Princ Hari Harry Avganistan Afghanistan Foto: Profimedia/Avalon/UPPA/Photoshot

Princ Hari bi trebalo da bude izveden pred "međunarodni sud" nakon što je "ponosno priznao zločin" ubistva 25 ljudi u Avganistanu, rekao je visoki zvaničnik talibana za The Telegraph.

U svojim memoarima Spare, koji su objavljeni u Španiji u četvrtak, vojvoda od Saseksa opisuje kako je leteo na šest misija tokom svoje druge turneje u Avganistanu 2012. godine i ubio 25 talibanskih boraca.

Talibani, koji su se vratili na vlast u Avganistanu prošlog avgusta, besno su reagovali na njegovu ispovest.

"Princ Hari će uvek biti upamćen u Helmandu - Avganistanci nikada neće zaboraviti ubistvo svojih nevinih sunarodnika", rekao je Kalid Zadran, portparol talibanske policije u Kabulu.

"Počinioci takvih zločina će jednog dana biti izvedeni pred međunarodni sud, a zločinci poput Harija koji sa ponosom priznaju svoje zločine biće dovedeni pred sudski sto pred međunarodnom zajednicom", rekao je on.

Zadran je dodao da je opis princa Harija o onima koje je ubio kao "šahovske figure" i da nije "ni ponosan niti se stidi" svojih postupaka, "okrutan, varvarski" i da su takvi postupci legitimisali smrtonosnu pobunu Talibana protiv NATO trupa u Avganistanu.

"Okupatorske snage u Avganistanu su u sumraku počinjale operacije na naša sela. Princ Hari je bio umešan u ovo i odneo je živote desetina bespomoćnih Avganistanaca", rekao je Zadran.

On je dodao da su "okrutne i varvarske akcije Harija i drugih uzbudile avganistansko stanovništvo i dovele do oružanog ustanka protiv njih".

"Ovu vrstu ustanka nazivamo svetim džihadom", zaključio je Zadran.

Talibanska administracija u Kabulu još nije komentarisala izjavu princa Harija.

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA