Procurela dokumenta otkrivaju: Abramovič fondove vredne milijarde prebacio na decu uoči rata?

Analiza pokazuje da su amandmani učinili da Abramovičevo sedmoro dece, od kojih najmlađe ima devet godina, budu korisnici fondova koji drže imovinu vrednu najmanje 4 milijarde dolara, iako bi ukupna vrednost mogla biti mnogo veća

  • 9
Roman Abramovič, mirovni pregovori Turska, rat u Ukrajini

Foto: Profimedia/Sergey Karpuhin / Sputnik

Fondovi koji drže milijarde dolara imovine Romana Abramoviča navodnosu izmenjeni kako bi preneli pravo vlasništva na njegovu decu neposredno pre nego što su ruskom oligarhu uvedene sankcije.

Procureli fajlovi u koje je Guardian imao uvid sugerišu da je 10 tajnih ofšor fondova osnovanih u korist Abramoviča brzo reorganizovano početkom februara 2022, tri nedelje pre početka rata Vladimira Putina u Ukrajini.

Sveobuhvatna reorganizacija Abramovičevih finansijskih poslova počela je samo nekoliko dana nakon što su vlade zapretile da će uvesti sankcije ruskim oligarsima u slučaju invazije.

Dokumenti koji su procurili postavljaju pitanja o tome da li su promene u fondovima napravljene u pokušaju da se ogromno bogatstvo Abramoviča zaštiti od pretnje zamrzavanja imovine.

Analiza pokazuje da su amandmani učinili da Abramovičevo sedmoro dece, od kojih najmlađe ima devet godina, budu korisnici fondova koji drže imovinu vrednu najmanje 4 milijarde dolara, iako bi ukupna vrednost mogla biti mnogo veća.

Čini se da su ove promene učinile decu krajnjim stvarnim vlasnicima trofejnih sredstava koja su povezana sa njihovim ocem, uključujući luksuzne nekretnine i flotu superjahti, helikoptera i privatnih aviona.

Stručnjaci za sankcije kažu da bi sveobuhvatna reorganizacija fondova mogla da zakomplikuje napore da se uvedu sankcije protiv oligarha i potencijalno osujeti pokušaje zamrzavanja imovine za koju se ranije verovalo da pripada metalskom tajkunu.

Otkrića će verovatno pokrenuti pitanja o tome da li bi Abramovičeva deca takođe trebalo da budu predmet zamrzavanja imovine. Za razliku od članova porodica nekih od Putinovih najbližih savetnika, mnoge porodice oligarha koji su pod sankcijama izbegavaju ograničenja.

Vlade Velike Britanije i EU proglasile su Abramoviča prokremljskim oligarhom i u martu 2022. uvele su mu sankcije zbog navodne koristi od bliskih odnosa sa Putinom. Abramovič je negirao finansijske veze sa Kremljom i podneo tužbu za poništavanje mera EU.

Abramovič, koji ima rusko, izraelsko i portugalsko državljanstvo, nije dodat na listu sankcija SAD. Ukrajina je navodno zatražila od Bele kuće da mu ne uvodi sankcije nakon što se biznismen pojavio kao nezvanični posrednik u mirovnim pregovorima.

Video: Mega-jahta Romana Abramoviča od 700 miliona dolara usidrena na jugu Turske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. januar 2023 | 15:12

    FASISTI SA ZAPADA SADA OTIMAJU RUSKU IMOVINU KAO HINKI JEVREJIMA!!!! SMRT NATO FASISTIMA!!!

  • radovan III

    6. januar 2023 | 16:29

    Tacno tako. Blokirali su 300 mlrd ali ne mogu uci u trag za 200 mlrd$. Englezi predlazu ne da se blokira nego konfiskuje?!? Jedno od najvecih vrednosti zapada je neprikosnovenost privatne svojine?!? A kad su Rusi i Srbi u pitanju rade sta hoce. Kao uvek kroz istoriju dvolicni i podli zapad. Hvala Bogu nece jos mnogo dugo. Srecan badnji dan svima.

  • Johan

    6. januar 2023 | 16:05

    Pametan Tajfun,tako bi i ja uradio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA