Ukrajina pozvala ljude na okupiranim teritorijama da ne idu na božićne službe: "Strah od terorističkih napada"

Rusija je proglasila prekid vatre od 36 sati zbog obelevanja Božića, ali Ukrajina i SAD su optužile Moskvu da ima skrivene motive.

  • 5
Ukrajina Božić Foto: Tanjug/AP

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je ljude na okupiranim teritorijama da ne prisustvuju crkvenim službama ili posećuju mesta sa velikim gužvama tokom obeležavanja pravoslavnog Božića danas i sutra.

"Ukrajina je dobila informacije da Rusi pripremaju terorističke napade u crkvama", rekla je Vereščuk, prenosi Sky News.

Jutros je ukrajinska obaveštajna grupa otvorenog koda InformNapalm izvestila da dobija dojave o planiranim napadima pod lažnom zastavom u crkvama na okupiranim teritorijama.

Ukrajina Božić Foto: Tanjug/AP

Napad pod lažnom zastavom ima za cilj prebacivanje krivice na drugu stranu, i na to se gleda kao na pokušaj da se Ukrajina učini krivom za kršenje sadašnjeg privremenog prekida vatre, koje je proglasio Putin.

Rusija je proglasila prekid vatre od 36 sati zbog proslave Božića, ali Ukrajina i SAD su optužile Moskvu da ima skrivene motive.

Božić po julijanskom kalendaru slavi se 7. januara, mada su neki Ukrajinci proslavili praznik 25. decembra u potezu koji ih odvaja od ruske tradicije.

Ukrajinci prijavljuju upozorenja na vazdušne napade u delovima zemlje - samo nekoliko sati nakon što je Rusija pozvala na prekid vatre.

Sirene su se oglasile i u Kijevu, prenose mediji.

Video: Baka na kolenima dočekala unuka koji je ukrajinski vojnik: Snimak iz Hersona se širi po mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    6. januar 2023 | 14:58

    Ko zna ruse, zna i koliko postuju crkvu tako da je ova izjava velika glupost. Opasnost moze da bude samo od ukrajinske vojske koja vec neko vreme maltretira ruske svestenike u Ukrajini.

  • Перагеније

    6. januar 2023 | 14:43

    "Ukrajina je dobila informacije da Rusi pripremaju terorističke napade u crkvama" - ВИШЕ и не знају шта да кажу... Мораће да се врате пријавама бомби...

  • Bane

    6. januar 2023 | 18:16

    Koje su to okupirane teritorije? DNR,LNR,Zaporozje i Herson su Rusija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA