Ruski hakeri udarili na američke nuklearne naučnike?

Reuters nije uspeo da sazna zašto su laboratorije bile na meti, kao ni da li su uspeli da upadnu u sistem. Portparol BNL-a odbio je da da komentar, dok se iz LLNL nisu ni oglasili.

  • 8
Haker, Rusija Foto: Shutterstock

Tim ruskih hakera, poznati kao "Hladna reka" (Cold River) targetirali su tri laboratorije za nuklearna istraživanja u Sjedinjenim Američkim državama prošlog leta, piše Reuters.

U avgustu i septembru, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje da zaštiti svoju teritoriju, "Hladna reka" napala je Brookhaven (BNL), Argonne (ANL) and Lawrence Livermore National Laboratories (LLNL). Tako bar govore internet podaci, koji poakzuju da su hakeri stvarali lažne login stranice za svaku instituciju i da su slali mejlove naučnicima kako bi pokušali da ih nateraju da im otkriju šifre.

Reuters nije uspeo da sazna zašto su laboratorije bile na meti, kao ni da li su uspeli da upadnu u sistem. Portparol BNL-a odbio je da da komentar, dok se iz LLNL nisu ni oglasili.

Porptarol ANL-a rekao je da pitanja treba postaviti Američkom odseku za energetiku, koji su takođe odbili da komentarišu slučaj.

Cold River je uvećao svoju hakersku kampanju protiv saveznika Kijeva od invazije na Ukrajinu, tvrde istraživači sajber bezbednosti i zvaničnici zapadnih vlada.

Digitalni napad protiv američkih laboratorija dogodio se u trenutku kada su stručnjaci UN-a ušli na ukrajinsku teritoriju pod ruskom kontrolom kako bi pregledali najveću evropsku atomsku elektranu i procenili rizik od, kako su obe strane rekle, razorne radijacijske katastrofe usred snažnog granatiranja u blizini.

Hladna reka, koja se prvi put pojavila na radaru obaveštajnih profesionalaca nakon što je grupa ciljala britansku kancelariju spoljnih poslova 2016. godine, bila je umešana u desetine drugih hakerskih incidenata visokog profila poslednjih godina, prema intervjuima sa devet firmi za sajber bezbednost.

Reuters je pronašao imejl naloge korišćene u njegovim hakerskim operacijama između 2015. i 2020. do IT radnika u ruskom gradu Siktivkaru.

"Ovo je jedna od najvažnijih hakerskih grupa za koju nikada niste čuli. Oni su uključeni u direktnu podršku informativnim operacijama Kremlja“, rekao je Adam Mejer, viši potpredsednik obaveštajne službe u američkoj firmi za sajber bezbednost CrowdStrike.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), koja takođe sprovodi špijunske kampanje za Moskvu, i ruska ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na upite za komentar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čupo

    6. januar 2023 | 17:20

    Ludilo kod nekih Rusa ne popušta.

  • Sale71🐎

    6. januar 2023 | 17:40

    Samo ostro prema nato fasistima

  • Srpski haker

    8. januar 2023 | 00:29

    1999-te cim je poceo napad na Srbiju oborio sam siftarski sajt ALBNET koristeci defekt na Solaris operativnom sistemu. Sajt je bio oboren nekoliko sati. To je inace bio glavni sajt za siftarsku propagandu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA