Savetnik pokojnog pape objavio knjigu nekoliko sati nakon sahrane: Otkrio brojna neslaganja u Vatikanu

Prema knjizi koja će se 12. januara pojaviti u italijanskim knjižarama, Benedikt XVI je dugo bio oslonac za konzervativne krugove u Vatikanu koji su se protivili reformama pape Franje

  • 0
Papa Benedikt XVI, sahrana Foto: Tanjug/AP

Italijanska izdavačka kuća Pieme je u četvrtak, samo nekoliko sati posle sahrane bivšeg pape Benedikta XVI, novinarima poslala kopije knjige "Samo istina-moj život pored Benedikta XVI" Georga Gansvajna, koja otkriva neslaganja između preminulog Benedikta i sadašnjeg pape Franje.

Gansvajn je bio Benediktov lični sekretar od 2003, kada je budući papa još bio kardinal Jozef Racinger, i ostao je uz njega skoro 20 godina, do njegove smrti 31. decembra 2022, prenosi Rojters.

Prema knjizi koja će se 12. januara pojaviti u italijanskim knjižarama, Benedikt XVI je dugo bio oslonac za konzervativne krugove u Vatikanu koji su se protivili reformama pape Franje.

Gansvajn tvrdi da se Benedikt XVI nije slagao sa nekim stavovima pape Franje, pre svega sa onima koji se odnose na pitanja abortusa i homoseksualnosti, a ograničenje tradicionalne latinske mise je smatrao za "grešku".

Autor knjige je sedam godina bio "sluga dvaju gospodara", kada je pored funkcije savetnika Benedikta XVI vršio i dužnost u Vatikanu, a atmosfera nepoverenja je navodno kulminirala u januaru 2020. godine.

Zbog spora o autorstviu knjige o celibatu sveštenstva, Gansvajn je izgubio svoju funkciju u Vatikanu, a otpustio ga je papa Franja i naredio mu da se samo brine za bolesnog Benedikta. Vatikan se za sada nije oglasio komentarom.

pa

Video: Ceremonija sahrane Benedikta XVI: Skoro 200.000 ljudi odalo je poštu bivšem papi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA