Objavljena karta koja otkriva gde je zakopano nacističko blago: Traga se za dragocenostima vrednim milione €

Karta je objavljena ove nedelje jer je isteklo maksimalno razdoblje od 75 godina tokom kog je morala da bude pod znakom "poverljivo"

  • 0
Holandija dokumenti nacist arhiva nacističko blago Foto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Stara karta za koju se veruje da označava mesto gde su nemački vojnici u Drugom svetskom ratu sakrili blago vredno milione evra podstakla je ove nedelje maštu amaterskih lovaca na blago u Holandiji.

Naoružane detektorima za metal i lopatama, grupe ljudi su lutale poljima koja okružuju ruralni Omeren na istoku zemlje nakon što je holandski nacionalni arhiv u utorak objavio mapu.

Arhiv je rekao kako se veruje da karta pokazuje gde su nacistički vojnici sakrili četiri velike kutije pune dijamanata, rubina, zlata, srebra i svih vrsta nakita koji su opljačkali nakon eksplozije u banci u avgustu 1944. godine.

Kartu je nabavio od nemačkog vojnika ubrzo nakon rata holandski institut koji je bio zadužen za praćenje nemačkog kapitala nakon što je zemlja oslobođena od nacističke okupacije 1945. godine.

Holandija dokumenti nacist arhiva nacističko blago Foto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Karta je objavljena ove nedelje jer je isteklo maksimalno razdoblje od 75 godina tokom kog je morala da bude pod znakom "poverljivo".

Iako nikada nije potvrđeno da se tu krije zakopano blago, institut je 1947. preduzeo razne neuspešne pokušaje da ga pronađe, kaže portparolka Nacionalnog arhiva Ana-Marieke Samson za Reuters.

Međutim male šanse za pronalazak blaga nisu odvratile amaterske kopače da krenu u potragu za njim.

"Karta s nizom od tri stabla i crvenim krstom koji označava mesto gde bi trebalo biti skriveno blago raspiruje maštu", rekao je bivši gradonačelnik Omerena Klas Tames, koji sada vodi udruženje u čijem je vlasnišvu zemlja gde bi blago moglo da bude skriveno.

“Ako iko nađe bilo šta, moraće da nam prijavi, pa ćemo videti. Ali ne bih očekivao da će biti lako", dodao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA