Pokolj na ulicama zbog hapšenja sina najvećeg narko-bosa: 29 ubijenih, izručenje zaustavljeno

Umesto toga, određen mu je pritvor u zatvoru iz kojeg je njegov otac El Čapo pobegao 2015.

  • 1
Meksiko hapšenje policija Foto: Tanjug/AP

Savezni sudija Meksiko Sitija zaustavio je u petak ekstradiciju SAD-u navodnog lidera kartela Ovidija Guzmana, sina Hoakina El Čapa Guzmana, dan nakon njegovog hapšenja u intenzivnoj operaciji u severnom Meksiku koja je dovela do smrti 29 osoba.

SAD potražuju Guzmana zbog trgovine drogom i ponudile su do 5 miliona dolara nagrade za informacije koje će dovesti do hapšenja čoveka za kojeg kažu da je "visoki član kartela Sinaloa".

U četvrtak je meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard potvrdio da postoji nalog za hapšenje u SAD-u od 19. septembra 2019, ali je rekao da moguće izručenje Guzmana neće biti trenutno zbog formalnosti zakona. Takođe je naveo da je protiv Guzmana u toku pravni postupak u Meksiku.

Ovidije Guzman Foto: Tanjug/AP

Prema mreži Televisa i drugim meksičkim medijima, drugi federalni sudija kasnije je naredio da Guzman dobije 60 dana preventivnog pritvora do izručenja. Guzman će boraviti u saveznom zatvoru s maksimalnom sigurnošću Altiplano, prenosi CNN.

Guzmanov otac El Čapo pobegao je upravo iz zatvora Altiplano 11. jula 2015. kroz preko kilometar dugog tunela u kojem je bio motocikl na šinama.

Kasnije je uhapšen i četiri godine kasnije osuđen u SAD-u po 10 tačaka, uključujući učestvovanje u kontinuiranom kriminalnom poduhvatu, trgovinu drogom i optužbe za korišćenje vatrenog oružja. Osuđen je na doživotni zatvor plus 30 godina i naloženo mu je da plati 12,6 milijardi dolara.

Ovidija Guzmana prethodno su uhapsile federalne vlasti u oktobru 2019, ali je pušten na slobodu prema nalogu predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora kako bi se izbeglo dalje krvoproliće.

Do njegovog hapšenja došlo je nekoliko dana pre nego što će američki predsednik Džo Bajden i premijer Kanade Džastin Trudo posetiti Meksiko Siti tokom samita lidera Severne Amerike.

Hvatanje Guzmana mogao bi da bude način da Lopez Obrador pokaže SAD da on "kontroliše oružane snage i bezbednosnu situaciju u Meksiku", rekla je Gledis Mekormik, vanredni profesor na Univerzitetu Sirakuza koja se fokusira na odnose Meksiko-SAD, izjavila je za CNN.

Na konferenciji za novinare u petak Lopez Obrador negirao je da je Guzmanovo hapšenje bilo povezano s Bajdenovim dolaskom, rekavši da su meksičke vlasti delovale autonomno.

"Što se tiče tumačenja, ima ih puno, ne delimo ih, delovali smo autonomno", rekao je meksički predsednik.

Nakon Guzmanovog hapšenja u Kulijakanu u četvrtak u gradu je izbio haos. Njegovo hapšenje rezultat je dugotrajne operacije u kojoj je učestvovalo 200 specijalaca, rekao je u petak ministar odbrane Luis Cresencio Sandoval. Lokalni službenici pozvali su građane da se sklone kod kuće zbog sukoba s članovima kartela u raznim delovima grada.

Najmanje 19 osumnjičenih članova kartela i 10 pripadnika vojske poginulo je tokom nasilnih sukoba u severnoj meksičkoj državi Sinaloi, nakon što su vlasti uhapsile Guzmana, zajedno s još 21 osobom. Nema izveštaja o poginulima ili povređenim civilima.

Sigurnost u zatvoru Altiplano pojačana je otkako je Guzman pritvoren, dodao je ministar. Predsednik je kasnije u petak rekao da je grad mirniji i da službenici rade na raščišćavanju puteva.

"U Kulijakanu smo otvorili sve blokirane puteve i radimo na uklanjanju vozila koja su na ulicama", rekao je Lopez Obrador.

Država Sinaloa, u kojoj se nalazi Kulijakan, dom je jedne od najmoćnijih svetskih organizacija za krijumčarenje narkotika, kartela Sinaloa, čiji je vođa bio El Čapo.

Američki Stejt Department napisao je da su istrage organa za sprovođenje zakona pokazale da su Guzman i njegov brat Hoakin Guzman Lopez, "nasledili velik deo prihoda od narkotika" nakon smrti drugog brata Edgara Guzman Lopeza.

Počeli su da ulažu velike količine novca u kupovinu marihuane u Meksiku i kokaina u Kolumbiji. Takođe su počeli da kupuju velike količine efedrina iz Argentine i organizovali krijumčarenje proizvoda u Meksiko", rekao je Stejt Department.

Braća su takođe navodno nadgledala procenjenih 11 "laboratorija metamfetamina u državi Sinaloa", kaže Stejt Department.

Video: Pao El Čapo mlađi: Uhapšen sin najvećeg narko bosa današnjice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grga Pitić

    7. januar 2023 | 13:16

    Impresivno da ,, samo " 200 specijalaca ..?!😆

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA