≫ 

Predsednik Brazila naredio da se zatvori centar prestonice i angažovanje garde: Demonstrantima ovo poručio

Lula je poručio da demokratija garantuje slobodu izražavanja ali da moraju da se poštuju institucije

  • 0
Lula de Silva, Protest u Brazilu, napad na parlament Foto-kolaž: Tanjug/AP

Brazilski predsednik Lula Inasio da Silva ocenio je da su večerašnji događaji u Brazilu "varvarski" a pristalice Žaira Bolsonara koji su upali u državne institucije uključujući Kongres nazvao je "fašistima".

"Ovi su uradili sve ono što je gnusno u politici, napali sedište vlade, sedište Kongresa i sedište Vrhovnog suda kao pravi vandali uništavajući sve što im se našlo na putu", rekao je Lula na konferenciji za medije u Ararakvari u Sao Paolu.

On je dodao da će svi oni koji su se tako ponašali "biti pronađeni i kažnjeni", prenosi CNN.

"Demokratija garantuje pravo na slobodno izražavanje, ali takođe zahteva od ljudi da poštuju institucije. Ovo što su oni danas napravili nema presedana u istoriji zemlje. Za to moraju biti kažnjeni.

Predsednik je naložio angažovanje nacionalne garde kako bi se ponovo uspostavio red i mir u prestonici.

Takođe je naredio da se zatvori centar Brazilije, uključujući glavne saobraćajnice koje vode do državnih institucija u narednih 24 sata.

Pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upale su danas u Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu. Policija je upotrebila suzavac ali to nije bilo dovoljno da spreči upad demonstranata u vladine institucije.

Oglasila se i Bela kuća koja je osudila nasilje na ulicama Brazilije.

"Sjedinjene Države osuđuju svaki pokušaj potkopavanja demokracije u Brazilu. Predsednik Bajden pomno prati situaciju i naša podr[ka brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva. Brazilsku demokratiju neće uzdrmati nasilje", objavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu beybednost Džejk Saliven na Tviteru.

Video: Haos na ulicama Brazila: Pristalice Bolsonara upale u Kongres, policija upotrebila suzavac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA