Oglasio se muškarac kojem je Anin muž prodao lažne slike: "Brajan je vrhunski manipulator"

Rivlin je rekao da je Volš u početku bio "harizmatičan i profesionalan", ali da nakon dostavljanja lažnih slika nije mogao da dođe do njega, sve dok Rivlin nije uključio Anu i FBI

  • 0
Brian Walshe Brajan Volš

Foto: Tanjug/AP

Kada je Brajan Volš uhapšen u nedelju zbog ometanja istrage u slučaju nestanka njegove supruge Ane Volš, poreklom iz Srbije, tužioci su primetili da je prekršio uslove kućnog pritvora i izlazio tokom zabrane.

Volš je bio u kućnom pritvoru zbog federalne optužbe za prevaru nakon što je ukrao i prodao stvarne i lažne slike Endija Vorhola.

Prema sudskim dokumentina, Volš je 2016. godine ukrao brojna dela Vorhola i druge umetničke predmete od prijatelja iz Južne Koreje, lažno nudeći da će ih prodati u njegovo ime. Kada se Volš vratio u SAD, prestao je da se javlja prijatelju. Volš je nakon toga pokušao da proda Vorhola galeriji koja ga je odbila jer nije imao račun. Na kraju je jedno delo prodao na eBay za 80.000 dolara, ali kada je kupac, vlasnik umetničke galerije u Kaliforniji, dobio sliku, znao je da je lažna.

Volš je poslao fotografije pravih, ukradenih slika, ali je kupcu poslao lažnu kopiju. Taj kupac je bio Ron Rivlin, vlasnik galerije Revolver u Kaliforniji, najveća galerija slika Endija Vorhola na svetu.

Rivlin je rekao da je Volš u početku bio "harizmatičan i profesionalan", ali da nakon dostavljanja lažnih slika nije mogao da dođe do njega, sve dok Rivlin nije uključio Anu i FBI.

"Sarađivao bi samo kada je bio primoran", rekao je Rivlin i dodao da je Brajan "veoma taktičan u tome kako da izigra pravni sistem".

"Prošlo je više od šest godina i izbegavao je kaznu tako dugo. Istina je da su brojni problemi odložili izricanje kazne za godinu i po", rekao je on.

Volš se izjasnio krivim u sklopu sporazuma o priznanju krivice 2021. Dogovor nije podrazumevao zatvorsku kaznu, ali je morao ili da vrati ukradene slike ili da plati restituciju za njih.

Do sada, nije uradio ni jedno ni drugo. Osim toga, Volš je optužen da je uništio očev testament koji ga je razbaštinio kada je umro 2018. godine i da je prikupio desetine hiljada dolara od očevog imanja koje nije njemu namenjeno. Ovo pitanje zaostavštine bilo je poslednje kašnjenje u njegovoj sposobnosti da bude osuđen i isplati tri žrtve u slučaju pljačke umetničkih dela.

"On je proračunat momak. Kupio sam preko 1.000 Vorhola i ovo je jedna i jedina akvizicija koju sam dobio. Bio je tako dobar. Ono što mi se dogodilo govori o njegovoj majstorskoj sposobnosti da primorava ljude", rekao je on.

Rivlin je razgovarao telefonom sa Anom kada je pokušavao da povrati novac od njenog supruga. Rekao je da je Ana bila fina i izgleda da nije bila svesna nelegalnih aktivnosti njenog supruga.

"Neverovatno je tužno saznati da je Ana nestala. Kao roditelj male dece, teško mi je da to shvatim, nadam se da će je pronaći i da će opet biti sa porodicom", rekao je Rivlin za WBZ.

Rivlin je rekao da ga više ne zanima da povrati svoj novac - želi da pravda bude zadovoljena u kriminalnom slučaju koji traje duže od šest godina.

Video: Rekonstrukcija misterioznog nestanka beograđanke Ane Volš u Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA