Sve smrdi na urin i pivo, uništena vredna umetnička dela: Ovako izgleda brazilski Kongres nakon neuspelog puča

Novinari Guardiana obišli su dve od tri ključne zgrade u koje su pristalice nasilno upale

  • 3

Nakon što su se smirili nasilni protesti u Brazilu, u kojima je uhapšeno više od 1.200 Bolsonarovih pristalica, novinari su prvi put ušli u tri državne institucije koje su pretrpele najveću štetu.

Plavi brkovi, nalik onima koje je nosio Adolf Hitler, nacrtane su preko portreta vojvode od Kasijasa, premijera Brazila koji je živeo u 19. veku.

Ovo umetničko delo, čija je vrednost procenjena na više miliona dolara, izbodeno je i nožem čak sedam puta.

Ni konferencijska sala nije izbegla gnev više hiljada Bolsonarovih pristalica, koji su upali u ključne državne institucije i uništili veliki deo inventara.

Nakon što su uspeli da se probiju do dela velikog umetnika Oskara Nimejera, demonstranti su otišli u konferencijsku salu gde su vršili nuždu.

"Sve smrdi na urin i pivo", rekao je jedan od zaposlenih u predsedničkoj palati.

Novinari Guardiana obišli su dve od tri ključne zgrade u koje su pristalice nasilno upale.

Teška oštećenja na predsedničkoj palati i Kongresu

Predsednička palata i zgrada Kongresa spadaju u arhitektonska umetnička dela slavnog urbaniste Lućija Koste i hrabrih građevinara, a koje su izgrađene sredinom prošlog veka.

Iako su donedavno bile simbol urbanosti i jedna od najprepoznatljivijih mesta u glavnom gradu Brazila, sada su dobrim delom izgubile svoj sjaj. Sada svima prvo u oči upadaju razbijeni prozori i smeće kojima su okružene.

Na vratima muzeja, koji se nalazi u sklopu Kongresa još uvek piše da je zabranjeno dodirivanje umetničkih dela, međutim, to nije sprečilo demonstrante da uđu u prostorije i unište umetnička dela stara više stotina godina, a koja su bitan deo brazilske kulture i istorije.

Nožem su izbodeni i portreti bivših predsednika Senata, dok je kopija prvog Ustava probijena kroz staklenu vitrinu u kojoj je ranije čuvana.

U ništa boljem stanju nije ni spoljašnost ovih velelepnih zgrada. Mnogi delovi fasade Bolsonarove pristalice uništile su grafitima.

"Ološi", kaže ljuta čistačica dok sve vreme sklanja smeće sa velikih zelenih i plavih tepiha.

Uništen kabinet predsednika Senata

Ništa bolje nije prošla ni kancelarija sadašnjeg predsednika Senata Rodriga Pačeka, za koju novinari kažu da izgleda kao banka nakon pljačke.

Na podu su svuda komadići od stakla, aparat za detekciju metala ležao je oboren na pod, dok sa plafona vise kablovi.

Ispred Predsedničke palate, zatekli su sličan prizor.

Kaldrma ispred ulaza bila je skroz uništena, radnici koji rade na sanaciji štete morali su mrežama da izvlače smeće.

"Flaše, staklo, gumeni meci", nabraja radnik dok opisuje novinarima šta je pronašao u Palati po dolasku na posao.

Podsetimo, oko 1.200 ljudi je uhapšeno u vezi sa nemirima u glavnom gradu Brazila i privedeno u centralu federalne policije.

Najviše hapšenja se odigralo ispred sedišta vojske u Braziliji, gde su kampovale pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara, prenosi Rojters. Istražitelji nastoje da otkriju ko je finansirao proteste.

Luis Injasio Lula Da Silva je prošle godine u oktobru u drugom izbornom krugu predsedničkih izbora u Brazilu tesno pobedio dotadašnjeg predsednika Bolsonara za oko jedan odsto glasova, koji tvrdi da su rezultati izbora lažirani.

Nakon toga počinju protestna okupljanja Bolsonarovih pristalica ispred vojnih baza širom Brazila i apeli da se izvrši vojna intervencija, a Lula spreči da ponovo preuzme predsedničku funkciju.

Desetine hiljada Bolsonarovih pristalica upale su u nedelju u zgrade Kongresa, federalne Vlade i predsedničku palatu, a Da Silva, koji nije bio u Braziliji u trenutku izbijanja nereda, okrivio je Bolsonara za haos i najavio da će svi umešani u nerede biti kažnjeni.

Bolsonaro, koji takođe nije bio u Brazilu u vreme incidenata, boravi na Floridi.

Video: Haos na ulicama Brazila: Pristalice Bolsonara upale u Kongres, policija upotrebila suzavac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. januar 2023 | 08:09

    TROSKOVE VANDALIZMA ISPOSTAVITI CIJI KOJA JE ORGANIZATOR SVIH ,PROLECA,U SVETU -PREVRATA !!!! I KOD NAS ZAPALISE SKUPSTINU!!!

  • Urke

    11. januar 2023 | 07:31

    Znači Brazilci uriniraju pivo. 😳

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA