Vođa Vagnera tvrdi da su zauzeli grad, Ukrajinci negiraju: Pod čijom je kontrolom Soledar?

Zauzimanje grada predstavljalo bi značajan dobitak za Moskvu nakon niza povlačenja

  • 1
Soledar Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska je negirala da su ruske snage opkolile i osvojile istočni grad Soledar, nakon tvrdnji lidera Vagner grupe, Jevgenija Prigožina, da je "grad pao".

Sergij Čerevatij, portparol istočne grupe oružanih snaga Ukrajine, rekao je da "nije tačno da je grad pod ruskom kontrolom", prenosi Guardian.

"Grad nije pod kontrolom Ruske Federacije. U toku su žestoke borbe. Situacija je tamo komplikovana", naveo je on.

Kako je dodao, ukrajinska vojna komanda radi na tome kako da stabilizuje situaciju kako bi imala "maksimalan uticaj na neprijatelja, a minimalne gubitke po Ukrajinu".

Rusko osvajanje Soledara i njegovih rudnika soli imalo bi simboličnu, vojnu i komercijalnu vrednost za Rusiju. Međutim, situacija oko i u gradu je nejasna i nijedna tvrdnja ne može da se proveri nezavisno.

Prigožin je objavio fotografije na kojima se vidi sa grupom boraca i tenkom za koju kaže da je snimljena u jednom od tunela rudnika soli u gradu.

Lider Vagnera je takođe istakao da su samo jedinice njegove paravojne grupe, među kojima ima puno osuđenika kojima je ponuđena sloboda ukoliko se bore za njega, učestvovale u borbi za grad.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar, tvrdi da su u toku "teške borbe kako bi se sačuvao Soledar".

"Neprijatelj ne obraća pažnju na velike gubitke svog osoblja i nastavlja da napada. Prilazi našim položajima jednostavno su zatrpani telima mrtvih neprijateljskih boraca", rekla je ona.

Međutim, u ukrajinskom saopštenju od jutros samo jednom se spominje Soledar, navodeći grad kao jednim od nekoliko područja u Donjecku koji je granatiran.

Ruske snage su se nedavno fokusirale na osvajanje Soledara u okviru ambicija da zauzmu obližnje strateške gradove Bahmut i istočni region Donbas, a žestoke borbe vode se oko grada na niskim temperaturama proteklih pet dana.

Prigožin je kasno u utorak rekao da su preuzeli kontrolu nad celim gradom.

"Jedinice Vagner su preuzele kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada formiran je kazan u kome se vode urbane borbe. Broj zarobljenika biće saopšten sutra”, dodao je on, ne navodeći više detalja.

Kremlj je prethodno danas saopštio da napreduje u vojnim operacijama oko grada Soledara, ali da treba sačekati zvanična saopštenja o zauzimanju grada, prenosi RIA Novosti. Vođa proruskih snaga u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici Denis Pušilin rekao je da je Soledar zauzet, prenosi TAS S.

Britansko ministarstvo odbrane je reklo ranije da su ruske trupe i borci Vagnera verovatno preuzeli kontrolu nad većinom Soledara nakon četiri dana napredovanja.

Međutim, izjava Prigožina da se borbe nastavljaju u centru grada sugerišu da ruska kontrola nije potpuna.

Video: Granatirano porodilište u Ukrajini: Spasilačke službe kopaju po ruševinama i traže preživele

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA