≫ 

Detalji sa suđenja Hrvatima u Zambiji: Došli u hotel sami, a dva dana posle svaki par je imao malo crno dete

Na aerodromu su pokazali navodne dokumente o usvajanju, iz kojih proističe da nisu bili u DR Kongu iz kojeg su usvojili decu

  • 1
Ebola, Kongo Foto: Tanjug/AP

Sudija krivičnog suda u zambijskom gradu Ndoli odobrio je danas, nakon dvosatnog ročišta, da se osmoro hrvatskih državljana, koji su u toj zemlji uhapšeni 7. decembra zbog optužbi za krijumčarenje dece, puste iz pritvora uz kauciju od 1.000 američkih dolara po osobi.

Sud je takođe odredio da, nakon što budu pušteni na slobodu, do kraja postupka ne smeju da napuste Zambiju te da tamošnjim vlastima treba da predaju pasoše.

Detalji sa ročišta

Do sudske odluke nije se lako došlo, već joj je prethodilo ročište na kojem je saslušano nekoliko svedoka koje je predložilo tužilaštvo, a koji su  govorili o ponašanju uhapšenih Hrvata pre i prilikom hapšenja.

Saslušani su tako šefica imigracijske službe Mersi Piri na aerodromu u Ndoli, prenosi Jutarnji list.

Otkrile su se nove pojedinosti koje dosad nisu bile poznate, a koje ukazuju na to kako je uopšte došlo do hapšenja hrvatskih državljana. Ali na pitanje zašto se očito uhodani način usvajanja dece iz DR Konga, koji je prošao 131 par iz Hrvatske, ovaj put slomio, nije do kraja odgovoreno.

"Sedmog decembra prošle godine dobili smo informaciju da četiri hrvatska para pokušavaju preko aerodroma da napuste zemlju s četvoro kongoanske dece, zbog čega smo posumnjali da se radi o krijumčarenju dece. Upozorila sam čuvare koji su bili na izlaznom terminalu na te hrvatske parove, a kasnije smo, prema podacima iz njihovih pasoša, utvrdili da su hrvatski parovi u Zambiju ušli kao obični građani, dok su deca ušla u Zambiju iz Konga preko graničnog prelaza Sakania", rekla je službenica.

Hrvatski parovi u hotelu viđeni s četvoro male dece, iako su se prijavili bez njih

Kako je dodala, u hotelu u kojem su prethodno bili smešteni otkriveno je da su hrvatski parovi viđeni s četvoro male dece, iako su se dva dana ranije u hotel prijavili bez dece.

Osumnjičeni su pokazali "navodne dokumente o usvajanju dece" iz kojih je bilo jasno da uhapšeni nisu bili u DR Kongu iz kojeg su usvojili decu, već su bili u Zambiji.

Radnici hotela u kojem su uhapšeni odseli svedočili su da su hrvatske parove zatekli s četvoro male dece dva dana nakon što su se u hotel prijavili  bez njih.

"U hotelu su odseli ukupno pet dana, a kada sam ih vozila nazad na aerodrom, svaki par je imao po jedno crno dete sa sobom", rekla je menadžerka hotela Estel Banda.

"Decu smo primetili treći dan jer je jedan od naših kućepazitelja našao jednogodišnje dete koje je plakalo. Postojala je komunikacijska barijera između nas i parova te dece, tako da se nismo mogli sporazumeti, ali pomogli smo paru koji je imao to najmlađe jednogodišnje dete koje je plakalo da ga smire", rekla je menadžerka.

Sličnu priču ispričala je i recepcionarka koja je rekla da je pomagala paru s najmlađim detetom koje je plakalo i imalo visoku temperaturu.

Sledeće ročište zakazano je za 23. januar, kada bi trebalo da se saslušaju novi svedoci tužilaštva.

Zasad se još uvek ne zna za falsifikovanje kojih dokumenata se uhapšeni hrvatski državljani tereti, ali se pretpostavlja da se radi o nekim dokumentima iz DR Konga, a na osnovu kojih su hrvatski sudovi kasnije doneli rešenja o usvajanju dece.

Advokat po službenoj dužnosti uhapšenih Hrvata Kelvin Silvimba u četvrtak nije odgovarao na pozive Jutarnjeg lista.

Video: Bivši predsednik opštine Grocka ponovo pred sudom: Povoljeno suđenje Dragoljubu Simonoviću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA