Imenovan tužilac u istrazi o Bajdenovim poverljivim dokumentima

Novoimenovani savetnik je poručio da će istragu voditi fer i nepristrasno

  • 0
Robert Hur, specijalni tužilac za istragu o Bajdenovom postupanju sa poverljivim dokumentima Foto: Tanjug/AP

Američki državni tužilac Merik Garland imenovao je danas specijalnog savetnika u istrazi o postupanju predsednika Džoa Bajdena sa osetljivim vladinim dokumentima.

Garland je objavio da će se istragom baviti Robert Hur, nekadašnji tužilac u američkoj državi Merilend.

Hur je poručio da će istragu voditi fer i nepristrasno, prenosi CNN.

Prethodno je advokat Bele kuće obelodanio da je Bajdenov pravni tim pronašao drugi set poverljivih dokumenata iz njegovog vremena kao potpredsednika u njegovom domu u Delaveru, preneo je Rojters.

Bela kuća je ranije danas saopštila da je u Bajdenovoj kući pronađen drugi set poverljivih dokumenata iz vremena kada je bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

Predsednikovi advokati pronašli su dokumenta u garaži Bajdenove kuće u gradu Vilmingtonu u državi Delaver, a jedan poverljivi dokument pronađen je u sobi pored garaže, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Specijalni savetnici se ponekad imenuju da bi istražili politički osetljive slučajeve i oni sprovode svoje dužnosti uz odrđen stepen nezavisnosti od pravosuđa, uključujući Garlanda, koga je imenovao Bajden. Oni ponekad, ali ne uvek, podnose krivične prijave.

Garland je u novembru imenovao specijalnog savetnika Džeka Smita da nadgleda istrage Ministarstva pravde u vezi sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, uključujući postupanje bivšeg predsednika prema poverljivim dokumentima i nastojanjima da se ponište izbori održani 2020. godine.

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA