Policija 6 puta upotrebila šoker, on se nije opirao: Rođak osnivača "Black Lives Matter" umro posle hapšenja

Afroamerikanac je bio rođak suosnivača pokreta "Black Lives Matter"

  • 7

Video: Rođak suosnivača Black Lives Matter umro nakon incidenta sa policijom

Kinan Anderson, rođak suosnivača pokreta "Blek lajvs metr" Patriše Kulors, umro je nekoliko sati nakon što je policija Los Anđelesa na njemu više puta upotrebila elektrošoker i držala ga na ulici.

Anderson (31) po zanimanju učitelj, preminuo je u bolnici u Santa Moniki.

U međuvremenu su objavljeni snimci na kojima se vidi kako policajci najmanje šest puta upotrebljavaju elektrošoker nad učiteljem, a ovakvo ponašanje službenika izazvalo je veliki bes, ali i zabrinutost među građanima.

Ovaj snimak osudili su mnogi aktivisti, ali i gradonačelnica Karen Bas, a pokrenuta je i interna istraga.

"Biće teško ubediti sudiju da su ovi policajci  razumno koristili silu. Ako pogledamo snimak na njemu se vidi da Anderson ne pruža otpor, nije pretio policajcima. On im i govori da se ne opire, a ono što bi moglo da se smatra otporom je zapravo refleks njegovog tela na bol", kaže Ed Obajaši glavni državni savetnik za policijsku taktiku u Severnoj Karolini, piše LA Times.

Na snimcima se vidi kako izbezumljeni Anderson moli za pomoć dok ga nekoliko policajaca drži pribijenog za pod.

"Pokušavaju da me uhapse kao Džordža Flojda", govori Anderson dok mu jedan od policajaca drži lakat na vratu.

Policajci su mu na kraju vezali lisice, pre nego što je došla Hitna pomoć i odvezla ga u bolnicu. Anderson je preminuo u bolnici četiri sata kasnije, a uzrok smrti još uvek nije utvrđen.

Šef policije Mišel Mur saopštio je na konferenciji za novinare u sredu da je Anderson izvršio krivično delo, kada je počinio saobraćajnu nezgodu i pobegao sa lica mesta. On je rekao da je Anderson u nameri da pobegne sa lica mesta pokušavao da "uđe u automobil druge osobe bez njegove dozvole".

U početku, kako se navodi, on sledi uputstva policijaca, ali kako stiže još policije, on ustaje i beži na ulicu ignorišući zahteve da se zaustavi.

Pištolj za omamljivanje je prvobitno korišćen na Andersonu oko 30 sekundi, nakon što ga je policajac više puta upozorio da "prestane da se opire hapšenju", dok su ga drugi policijaci držali, a elektrošoker je korišćen još jednom otprilike pet sekundi.

Hitna pomoć stigla je oko pet minuta nakon toga, saopštila je policija, i odvezla Andersona u lokalnu bolnicu. Umro je oko četiri i po sata kasnije nakon što je doživeo srčani udar, navodi policija. Uzrok smrti Andersona, koji je živeo u oblasti Vašingtona a nalazio se u poseti Los Anđelesu, nije zvanično utvrđen.

Toksikološki izveštaj koji je uradila policija pokazao je da je Anderson bio pozitivan na kanabis i kokain.

Patriša Kulors, suosnivač "Blek lajvs metr" koja je u srodstvu sa Andersonom, izjavila je da je njen rođak tražio pomoć, ali da je nije dobio.

„Moj rođak je bio uplašen za svoj život. Poslednjih 10 godina bio je svedok pokreta koji se borio protiv ubijanja crnaca. Znao je šta je u pitanju i pokušavao je da se zaštiti. Niko nije hteo da ga zaštiti”, rekla je Kulors pozivajući šefa policije Los Anđelesa da podnese ostavku.

Policija je saopštila da je ubrzla objavljivanje video snimka tokom hapšenja Andersona zbog javnog interesa,uz napomenu da ta procedura obično traje 45 dana.

Snimak povećava pritisak na policiju Los Anđelesa, čije su intervencije u kojima su meta bili Afroamerikanci i pripadnici manjina rezultirale sa tri smrtna slučaja za manje od nedelju dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    14. januar 2023 | 10:25

    Kako to mislite nije se opirao?

  • Srbin

    14. januar 2023 | 10:15

    Kako se nije opirao? Ne slusa naredjenje policajca, trci okolo na ulici i radi sta hoce!? Naravno da su morali da upotrebe elektrosoker! Umislili se da mogu da rade sta god pozele.

  • Zoran

    14. januar 2023 | 10:59

    Šiptari idu dugim cevima na Srbe a mi se čudom čudimo što što američka policija u samoodbrani koristi elektrošokere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA