Peru u nekoliko regiona uveo vanredno stanje zbog protesta: Na ulice izlaze policija i vojska

Prema prvim informacijama, vanredno stanje trajaće 30 dana

  • 0
Peru, vanredno stanje, protesti, Foto: Tanjug/AP

Vlada Perua uvela je vanredno stanje u nekoliko regiona na 30 dana počev od danas zbog protesta u zemlji, navodi se u uredbi vlade.

U uredbi se ističe da se vanredno stanje uvodi u regionima Puno, Kusko, Lima, u provincijima Kalao, Andauajlas, Tambopata i Tahuamanu, kao i u okrugu Torata.

Policija će obezbediti sprovođenje mera vanrednog stanja uz podršku oružanih snaga, navodi se u vladinoj uredbi objavljenoj u novinama Peruano.

Bivši predsednik Perua Pedro Kastiljo 7. decembra prošle godine raspustio je parlament koji je trebalo da razmatra njegov opoziv treći put, podsećaju RIA novosti, navodeći da je tada Kongres opozvao Kastilja i da je on uhapšen pod optužbom za pobunu i zloupotrebu položaja, piše Tanjug.

Nova predsednica Dina Boluarte položila je zakletvu u Kongresu i postala je prva žena na toj funkciji u Peruu.

Dina Boularte Dina Boluarte / Foto: Tanjug/AP

Pristalice bivšeg predsednika od 10. decembra održavaju proteste u kojima je, prema poslednjim podacima, poginulo najmanje 48 osoba.

Državno tužilaštvo Perua otvorilo je istragu protiv predsednice Boluarte i premijera Alberta Otarole zbog optužbi za genocid zbog ljudi poginulih tokom protesta.

Video: Masovni požar u Peruu, gori više od 200 kuća i zgrada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA