Bivši komandant Vagnera pobegao u Norvešku i zatražio azil: "Spreman sam sve da ispričam"

Medvedev je služio u ruskoj vojsci i bio je u zatvoru pre nego što se pridružio "Vagneru", a istakao je da je pobegao iz te grupe nakon što je bio svedok ubistva zarobljenih dezertera iz "Vagnera"

  • 2
Andrey Medvedev Printskrin: YouTube

Bivši komandant ruske paravojne organizacije "Vagner" Andrej Medvedev, koji se borio u Ukrajini, saopštio je da je pobegao u Norvešku i da traži azil nakon što je dezertirao zbog straha za svoj život.

Medvedev (26) je prošlog petka prešao granicu sa Norveškom, gde su ga priveli graničari.

On se trenutno nalazi u oblasti Osla gde se suočava sa optužbama za ilegalan ulazak u Norvešku, rekao je za BBC njegov advokat Brinjulf Riznes.

Riznes je rekao da je njegov klijent napustio "Vagner" nakon što je bio svedok ratnih zločina u Ukrajini.

Medvedev, koji se pridružio "Vagneru" 6. jula prošle godine na osnovu četvoromesečnog ugovora, rekao je u video snimku koji je objavio Gulagu.net da je prešao granicu sa Norveškom i da ga je privela norveška policija, prenosi Reuters.

Medvedev je služio u ruskoj vojsci i bio je u zatvoru pre nego što se pridružio "Vagneru", a istakao je da je pobegao iz te grupe nakon što je bio svedok ubistva zarobljenih dezertera iz "Vagnera".

"Bojim se da ću umreti u mukama", rekao je Medvedev osnivaču grupe za ljudska prava Gulagu.net Vladimiru Osečkinu koji je naveo da je pomogao Medvedevu da napusti Rusiju.

Medvedev tvrdi da je spreman da ispriča sve što zna o aktivnostima i zločinima "Vagner" grupe, uključujući i ulogu Jevgenija Prigožina, šefa plaćenika poznatog i kao Putinov kuvar.

Medvedev je rekao da govori iz Osla i da je prešao granicu penjući se preko bodljikave žice, izbegavajući graničnu patrolu sa psima.

Prema njegovim rečima gubici su bili veoma veliki nakon što je "Vagner" počeo da šalje veliki broj zatvorenika na front u drugoj polovini 2022.

Sa druge strane, osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin rekao je da Medvedev bio u norveškoj jedinici te grupe i da je "maltretirao zatvorenike".

"Budite oprezni, on je veoma opasan", rekao je Prigožin, a saopštio je njegov portparol.

Medvedev je u decembru dao intervju za The Insider, u kojem je govorio o pogubljenjima i gubicima u grupi Vagner.

"Imao sam 15 ljudi u svom vodu, to je upravo diverzantski vod, koji je išao na borbene zadatke. Zatvorenici su počeli da nam dolaze u augustu. Osnovali smo 4. vod. Bili smo kao bombaši samoubice i oni koji su bili kažnjeni išli u 4. vod. I za nekoliko dana u vodu su ostala samo tri čoveka" , kazao je tada Medvedev.

Video: Ovo je trenutak kada je Šojgu naredio povlačenje trupa iz Hersona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA