IAEA tvrdi da do nesreće u NE Zaporožje može da dođe bilo kada: "Brine me što svet nemarno gleda na opasnost"

Prema njegovim rečima, do nesreće može da dođe bilo kada

  • 3
IAEA, Zaporožje, nuklearna elektrana Foto: Profimedia

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da ga brine činjenica da svet nemarno gleda na značajnu opasnost koju predstavlja Zaporoška atomska elektrana u Ukrajini.

Obraćajući se novinarima u Kijevu Grosi je rekao da bi se nuklearna nesreća mogla dogoditi svakogtrena i ponovio da je situacija u nuklearnoj elektrani veoma nesigurna, preneo je Rojters.

"Brinem se da ovo postaje rutina, da ljudi mogu da veruju da se do sada ništa nije desilo, pa tako i generalni direktor IAEA diže lažnu uzbunu?", rekao je on u obraćanju novinarima tokom posete Ukrajini.

Prema njegovim rečima, do nesreće može da dođe bilo kada i kako je istakao, njegova dužnost je da uradi sve što može da spreči da se to dogodi. Grosi je dao izjavu novinarima u Kijevu pre odlaska u Moskvu gde će da razgovarati sa ruskim zvaničnicima.

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    19. januar 2023 | 21:17

    A šta svet da radi povodom NE Zaporožje. Umesto da te zone budu demilitarizovane, ludilo i dalje traje. Možda i treba da se desi nuklearni akcident, pa da sve stane. Da sve strane shvate kakvo su ludilo izazvali. A zemlje se već suočavaju sa energetskom krizom, prehrambenom krizom, klimatskim ekstremima, zagađenjem, socijalnim nemirima, inflacijom, posledicama pandemije, nelegalnim migracijama, nepoštovanjem međunarodnog javnog prava, teritorijalnog integriteta, priblemima u lancima trgivine i dobavljača. Itd, itd. Ovo su samo opšti problemi koji su zahvatili ceo svet. Oni pojedinačni, pa to bi bilo suvišno nabrajati. Zato ponekad pomislim, ili da Zemlju udari asteroid ili ludaci da izazovu nukkearni akcident. Možda je to jedini lek za ovu civilizaciju. Ozbiljna sam.

  • Realno

    16. mart 2023 | 06:00

    Buzdovanović to i jesi. Gde ti pokušavaš da budeš pametan i vickast. Bez pameti nisi svestan šta bože da se dogodi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA