Ko je danski političar Rasmus Paludan kojem je dozvoljeno da spali Kuran u Švedskoj?

Prošle nedelje je spalio lik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Stokholmu, objavio je Dejli mejl

  • 7
Demonstracije Turska, NATO aplikacija, Švedska Foto: Tanjug/AP

U centralnom delu Stolkholma danas se održavaju tri različita protesta u vezi sa Turskom i apliciranjem Švedske za ulazak u NATO savez prenosi švedski list aftonbladet.se

Kako je Anadolija pisala jutros, Ankara je je otkazala predstojeću posetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turskoj, kao odgovor na dozvolu Švedske da dozvoli za danas planirani protest u kom se najavljuje spaljivanje Kurana, islamske svete knjige, u blizini turske ambasade u Stokholmu.

Švedski ministar inostranih poslova Tobijas Bilstrom izrazio je ranije zabrinutost da dozvola za ove demonstracije rizikuje dalje odlaganje Ankare da ratifikuje kandidaturu Švedske za NATO. On je takođe dodao i da bi ipak bilo "veoma neprikladno" da se nekoj osobi uskrati pravo na protest.

Ispred ambasade, proturska organizacija dobila je dozvolu za demonstracije u znak podrške njihove zemlje i predsednika Erdogana.

Danski krajnje desničarski političar Rasmus Paludan, koji ima švedsko državljanstvo, kritikovao je NATO, Tursku i turskog predsednika Erdogana, a zatim navodno spalio Kuran u centru Stolkholma.

Na Tviteru kruži snimak kako Paludan pali islamsku svetu knjigu, ali Telegraf ne može sa verodostojnošću tvrditi da je reč o današnjem incidentu, jer nijedan medij nije potvrdio autentičnost snimka.

Ko je Rasmus Paludan?

Kako piše siasat.com Rasmus Paludan je osuđeni rasista koji je na čelu danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs (tvrda linija) i ima dansko i švedsko državljanstvo.

Prošle nedelje je obesio lutku s likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Stokholmu, objavio je Dejli mejl.

Iako je Švedska osudila incident, Turska je rekla da nordijska zemlja mora da zauzme jači stav i da puka osuda nije dovoljna.

Prošle godine u aprilu tokom Ramzana, 41-godišnjak je najavio da će otići na "turneju spaljivanja Kurana".

Nakon toga usledili su neredi i uhapšeno je preko 40 ljudi.

U septembru 2020. zabranjen mu je ulazak u Švedsku na dve godine.

Švedska i Finska podnele su zahtev za ulazak u NATO u maju, a Turska i Mađarska su jedine zemlje Alijanse koje još nisu odobrile njihov pristup.

Informacije o njemu objavio je i ovaj sajt.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlo su

    21. januar 2023 | 17:10

    I jedni I drugi

  • Marijana

    21. januar 2023 | 19:36

    Problem se ne resava paljenjem Kurana.Verske knjige ma cije da su ne treba spaljivati.Problem je sto se Svedska kao domacin,suvise blagonaklono ponela prema migrantima tj muslimanima.Oko 160 hiljada silovanih zena je alarmantna brojka,svedska ministarka je taj podatak javno iznela.Da im je Svedska pokazala zube,tj da ne mogu da se ponasaju i da zavode red do ovoga ne bi doslo.Svako ko je bio ili zivi tamo , vidi sta su oni napravili od te zemlje.

  • tomi

    21. januar 2023 | 19:13

    sad revans! u ankari siptari pale bibliju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA