Nasilni protesti u Atlanti zbog ubistva aktiviste, demonstranti bacali kamenje, palili policijska vozila

Nasilni demonstranti su bili deo stotina demonstranata koji su se okupili i marširali čuvenom ulicom u Atlanti da oplakuju smrt demonstranta, kojeg su ubili policajci

  • 0
Atlanta nemiri protesti nasilje Foto: Tanjug/AP

U subotu su u Atlanti održani protesti nakon ubistva aktiviste, ali su ubrzo postali nasilni i pretvorili su u sukob sa policijom.

Maskirani aktivisti obučeni u crno bacali su kamenje i zapalili vatromet ispred zgrade fondacije policije Atlante, zbog čega su popucala stakla. Nakon toga su zapalili policijska vozila, razbili još prozora i ispisali antipolicijske grafite na zgradi.

Nasilni demonstranti su bili deo stotina demonstranata koji su se okupili i marširali čuvenom ulicom u Atlanti da oplakuju smrt demonstranta, nebinarne osobe koja se zvala Tortugita.

Tortuguita je ubijen u sredu kada su vlasti izbacile malu grupu demonstranata sa mesta planiranog centra za obuku javne bezbednosti u oblasti Atlante koji su aktivisti nazvali "Cop City".

Istražni biro Džordžije saopštio je da su Tortugitu ubili policajci nakon što je pucao i ranio policajca, ali su aktivisti doveli u pitanje verziju događaja zvaničnika, nazivajući to "ubistvom" i zahtevajući nezavisnu istragu.

Incident nije snimljen kamerom, a biro je rekao u sredu da je policajac upucan u abdomen metkom iz pištolja koji je u posedu Tortugita.

U subotu je uhapšeno šest osoba, a niko od policajaca ili civila nije povređen u neredima.

Da podsetimo, vlasti u američkoj saveznoj državi Džordžija saopštile su da su pripadnici policije likvidirali čoveka koji je pucao i ranio policajca tokom intervencije protiv demonstranata okupljenih ispred lokacije za izgradnju centra za obuku pripadnika službe javne bezbednosti nadomak Atlante.

Pripadnici policije su pokušavali da rasteraju demonstrante kada je 18. januara oko 09.00 sati na njih otvorena vatra, prenosi AP. Direktor kancelarije FBI za Džordžiju Majk Redžister izjavio je na konferenciji za novinare da su policajci u samoodbrani uzvratili vatrom i ubili napadača.

Tokom pucnjave jedan policajac je ranjen u stomak i potom hitno prebačen u bolnicu gde je operisan i prebačen na odeljenje intenzivne nege sa dobrim vitalnim parametrima, potvrdio je pukovnik lokalne policije Džordžije Kris Rajt. Redžister i Rajt su odbili da obelodane identitete ranjenog policajca i ubijenog napadača navodeći kao razlog da je u toku aktivna istraga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA