≫ 

Belgijanac uhapšen za špijunažu u Iranu, osuđen na 40 godina zatvora: Protesti u Briselu

Belgijska vlada je saopštila da su optužbe lažne

  • 3
brisel protesti iran Foto: Tanjug/AP

Nekoliko hiljada ljudi izašlo je danas na ulice Brisela protestujući zbog izricanja kazne od 40 godina zatvora belgijskom humanitarnom radniku Olivijeu Vandekastelu u Iranu po optužbi za špijunažu.

Belgijska vlada je saopštila da su optužbe lažne.

"Njegov život je u opasnosti, pomozite da on bude oslobođen", uzvikivali su demonstranti, među kojima su bili njegova porodica, prijatelji i kolege, preneo je Rojters.

Nakon što je Vandekastel osuđen prošlog meseca, belgisjki ministar pravde Vinsent van Kvikenborn rekao je da je belgijski državljanin zatvoren "zbog izmišljenih zločina" i da je osuđen u znak odmazde zbog toga što je Brisel osudio iranskog diplomatu 2021. godine na 20 godina zatvora zbog toga što je planirao da podmetne bombu protiv izgnane opozicione grupe.

Belgijski Ustavni sud će sledećeg meseca održati saslušanje o pravnoj mogućnosti uspostavljanja sporazuma oko razmene zatvorenika sa Iranom, dodaje Rojters.

Video: Tajni video otkriva kako se odvijao lanac špijunaže u Bugarskoj

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. januar 2023 | 19:05

    "Belgijska vlada je saopštila da su optužbe lažne" - ХЕХЕ, већ знају да су лажне?...

  • Hogar

    22. januar 2023 | 19:00

    HAHAHAHA....KAD UHVATITE ZAPADNE SPIJUNE PUSTITE IH....HAHAH....NEVINI SU...HAHAHAHA

  • Jovan Ktć

    22. januar 2023 | 22:10

    Još je dobro i prošao. Mogao je dobiti smrtnu kaznu. Niko ga nije terao da se time bavi, pod plaštom humanitarnog rada. Zapadnjaci su " viša rasa" i kao takvi su nedodirljivi. Kao ona američka košarkašica koju su Rusi, u znak dobre volje, oslobodili. Čisto sumnjam da bi Amerikanci oslobodili rusku sportistkinja zbog nečeg sličnog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA