Odloženo suđenje Hrvatima u Zambiji: Danas bi trebalo da izađu iz pritvora

Na ročište su stigli advokat uhapšenih Hrvata, kao i konzul iz Pretorije

  • 0
Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Ročište za četiri para iz Hrvatske, koji su uhapšeni u Zambiji kada su želeli napuste zemlju sa usvojenom decom, odloženo je do daljeg.

Pritvoreni Hrvati bi već od danas mogli da se brane sa slobode, javlja RTL.

Nova ročišta zakazana su za 6. i 10. februar. Kelvin Silvimba, advokat uhapšenih Hrvata, trebalo bi da da izjavu za medije oko 14 sati.

Na ročište su stigli advokat uhapšenih Hrvata, kao i konzul iz Pretorije.

Podsetimo, papiri koje su imali iz DR Konga, sumnjaju zambijske vlasti, su falsifikovani. Uhapšeni su na zambijskom aerodromu kad su s decom pokušali da napuste zemlju. Oni tvrde da nisu krivi, tužilaštvo ispituje svedoke, svedoče i biološki roditelji neke od dece, piše Index.

Prva dva ročišta im je prevodio misionar fra Ivica Perić koji u Zambiji živi od prošle godine, međutim, sada se povukao iz slučaja. Darko Klasić, hrvatski konzul iz Pretorije za RTL-u danas rekao je da će se ročište odvijati na engleskom jeziku.

"Hrvati ili bilo ko ima pravo da se postupak vodi na jeziku koji razumeju. Imaju prevodioca, na prva dva ročišta fra Ivica Perić je bio prevodilac, a za dalji deo postupka videće da li će izraziti želju da se postupak vodi na hrvatskom jeziku", rekao je Dario Klasić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA