≫ 

Bivši zvaničnik FBI optužen za saradnju s Olegom Deripaskom i kršenje sankcija Rusiji

Mekgonigal je jedan od najviših bivših zvaničnika FBI-a ikada optuženih za krivično delo

  • 0
Charles McGonigal, Čarls Mekgonigal, FBI Foto: Tanjug/AP

Bivši visoki zvaničnik američkog Federalnog istražnog birao (FBI) Čarls Mekgonigal optužen je da je prekršio sankcije Sjedinjenih Američkih Država prema Rusiji, tako što je primao tajne uplate od oligarha Olega Deripaske, rekao je danas tužilac.

Mekgonigal, koji je vodio kontraobaveštajno odeljenje FBI u Njujorku pre nego što je otišao u penziju 2018. godine, uhapšen je u subotu.

Prema navodima federalnog tužiolaštva na Menhetnu, bivši visoki zvaničnik FBI tereti se da je u ime Deripaske poveo istragu protiv rivalskog oligarha u zamenu za tajne uplate od Deripaske, čime je prekršio američke sankcije Rusiji.

Očekuje se da će se Mekgonigal kasnije danas pojaviti pred saveznim sudom na Menhetnu zajedno sa Sergejem Šestakovim, bivšim sovjetskim diplomatom koji je kasnije postao američki državljanin i takođe je optužen u tom slučaju. Obojica su okrivljeni za pranje novca uz optužbe za kršenje sankcija. Svaka od četiri tačke optužnice može im doneti maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Tužioci su rekli da je Mekgonigal (54) takođe radio u Deripaskino ime 2019. u neuspelom pokušaju da ospori sankcije koje su protiv njega podignute.

Deripaska je osnivač ruske aluminijumske kompanije Rusal i bio je među dvadesetak ruskih oligarha i vladinih zvaničnika stavljenih na crnu listu Vašingtona 2018. godine, što je bila reakcija na navodno mešanje Rusije u američke izbore 2016. godine.

Kremlj i Deripaska su negirali umešanost u američke predsedničke izbore.

Video: Tajni video otkriva kako se odvijao lanac špijunaže u Bugarskoj

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA