Japanski premijer upozorava: Japan kao društvo "na ivici funkcionisanja" zbog niske stope rađanja

Udeo radno aktivnog stanovništva je zbog niske stope rađanja u konstantnom padu.

  • 0
Fumio Kišida Foto: Tanjug/AP

Zbog niske stope nataliteta Japan se kao društvo našao "na ivici funkcionisanja", rekao je premijer Japana Fumio Kišida.

U obraćanju poslanicima, Kišida je istakao hitnost situacije "koja ne može da čeka i ne može da bude odložena".

On je izrazio želju da vlada udvostruči svoje izdvajanja za podsticanje nataliteta i najavio da će nova vladina komisija koja će se baviti ovim problemom započeti sa radom u aprilu.

Japan ima 125 miliona stanovnika, a prošle godine se u zemlji rodilo manje od 800.000 beba, što je drastičan pad u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka, kada se godišnje rađalo više od dva miliona Japanaca, prenosi BBC.

U nekoliko poslednjih decenija je porastao očekivani životni vek Japanaca, a time je i povećan broj starijih ljudi u zemlji, ali udeo radno aktivnog stanovništva je zbog niske stope rađanja u konstantnom padu.

U Japanu živi druga najstarija populacija na svetu posle Monaka, a po sumornim prognozama azijska zemlja može da izgubi petinu sadašnje populacije do 2050. godine.

Nisku stopu nataliteta u Japanu, ali i okolnim azijskim zemljama, izazvalo je više faktora, među kojima su rastući troškovi života, veća zaposlenost žena, ali i bolja pristupačnost kontracepcije, koja vodi do toga da žene dobrovoljno biraju da imaju manje dece.

Zemlja izlazećeg sunca ima veoma stroge zakone o imigraciji, ali neki stručnjaci upravo zbog niske stope nataliteta pozivaju na mere koje bi omogućile da više stranaca može da živi i radi u Japanu.

Video: Sahrana ubijenog Šinza Abea: Njegova udovica u crnom kimonu i japankama donela urnu s pepelom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA