Francuska vratila 15 žena i 30 dece iz logora za zarobljene džihadiste u Siriji

Treća repatrijacija zarobljenika od jula prošle godine u Francuskoj, do sad vraćeno ukupno 46 žena i 107 dece

  • 0
hidžab, Abaya Dresses , niqab, abaja, nikab, široka haljina Foto: Profimedia/FAYEZ NURELDINE / AFP

Francuska je pod pritiskom međunarodnih organizacija i roditelja vratila 15 žena i 32 dece iz logora za zarobljene džihadiste u Siriji, čime je okončala dosadašnju politiku razmatranja svakog pojedinog slučaja.

"Maloletna deca predata su službama za zaštitu dece. Odrasli su predati nadležnim sudskim vlastima", objavilo je ministarstvo spoljnih poslova, koje je vodilo celu operaciju. Reč je o trećoj repatrijaciji većeg broj zarobljenika od jula prošle godine, kada je Francuska vratila u domovinu 16 majki i 35 dece, a u novembru 15 žena i 40 dece. Time je zaustavljena politika od slučaja do slučaja, rekla je advokatica Marie Dose, koja zagovara repatrijaciju tih ljudi, piše Hina.

Osam žena prebačeno je u kućni pritvor

Deca i žene vraćene danas bliske su džihadistima radikalne Islamske države (ISIS) i bile su u logoru Roj, kojim upravljaju kurdske vlasti nedaleko od granice s Irakom i Turskom. Osam od 15 vraćenih žena u kućnom je pritvoru, a sedam drugih, protiv kojih su izdati nalozi za hapšenje, biće izvedeno pred istražnog sudiju za antiterorizam.

Svaka odrasla osoba koja se pridružila iračko-sirijskoj zoni i onde ostala obuhvaćena je sudskim postupkom. Francuska je 2015. bila teško pogođena napadima islamističkih terorista za koje je odgovoran ISIS, no danas je sve više meta kritika članova porodica, humanitarnih organizacija i organizacije za ljudska prava.

Najnovija repatrijacija izvedena je pošto je Odbor protiv torture Ujedinjenih nacija, kom su se obratile porodice žena i dece zarobljenih u Siriji, objavio da Francuska krši članove 2 i 16 Konvencije protiv torture i neljudskog postupanja.

Francuska postaje sve izolovanija

Francusku je ranije već osudio Odbor za prava deteta Evropskog suda za ljudska prava jer nije pokrenula povratak maloletnika i njihovih majki. Francuske državljanke koje su samovoljno otišle u Siriju u ratne zone pod kontrolom džihadista na područja Iraka i Sirije zarobljene su kada je poražena Islamska država 2019. i smeštene u logore, a brojna deca rođena su upravo u tim zarobljeničkim logorima.

Agencija AFP nije uspela dobiti podatak o tome koliko je dece i žena francuskih državljana još u logorima. Do sada je Francuskoj vraćeno oko 300 maloletnika iz zona u kojima su delovale terorističke grupe.

U Evropi je Francuska postala sve izolovanija jer su ostale zemlje, kao što su Finska, Danska ili Švedska, odlučile da vrate u domovinu sve svoje maloletne državljane i njihove majke.

Video: Džihadisti pokazali deo mreže tajnih tunela ispod Svete zemlje: Odavde se seje smrt po Izraelu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA