Turska uložila protest Holandiji zbog cepanja kopije Kurana na skupu u Hagu

Navode da je vređanje islamske svete vrednosti "zločin iz mržnje" te da je jasan pokazatelj "islamofobije, diskriminacije i ksenofobije"

  • 2
Švedska protest kuran Foto: Tanjug/AP

Turska je danas pozvala na razgovor holandskog ambasadora u Ankari zbog skupa koji je održan u nedelju u Hagu, na kome je cepana kopija muslimanske svete knjige Kurana, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

"Ambasador Holandije u Ankari je pozvan u naše ministarstvo i mi smo osudili i protestovali zbog ovog gnusnog i čina dostojnog prezira i zahtevali smo da Holandija ne dozvoli takve provokativne akte", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Saopšteno je da i "čin dostojan prezira" u Holandiji, nakon Švedske, gde su vređane islamske svete vrednosti, predstavlja "zločin iz mržnje", i da je jasan pokazatelj da "islamofobija, diskriminacija i ksenofobija ne poznaju granice u Evropi“, navodi britanska agencija.

Nakon što je primerak Kurana spaljen u subotu na protestu u Stokholmu, iz Turske je poručeno Švedskoj da ne bi trebalo da očekuje podršku kandidaturi za članstvo u NATO.

To nije bilo prvi put da krajnje desničarski političar Rasmus Paludan, koji je na čelu danskog antiislamskog pokreta Stram Kurs (Tvrdokorni), spaljuje Kuran.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mačvanin

    24. januar 2023 | 12:57

    Eno baš su se nasekirali holandjani ! Zabole ih slepo crevo zbog turske .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA