Majka popila tri boce vina, pa zaspala sa bebom u naručju: Otac u kući zatekao jeziv prizor

Iznenadna smrt deteta je, prema lekarskoj proceni, mogla biti sprečena da majka bebe pala u nesvest od alkohola

  • 1
Ruka, beba Foto-ilustracija: pixabay.com

Otac deteta iz Velike Britanije ispričao je policiji da je po dolasku video majku i bebu kako "dremaju" na stolici. Kada im je bliže prišao shvatio je da beba ne diše, piše Mirror.

Inače, majka bebe je imala dugu istoriju problema sa alkoholizmom, a sve je počelo nakon što je godinama bezuspešno pokušavala da zatrudni.

U periodu između trudnoća, navodi se u izveštaju, majka je bila lečena od depresije i anksioznosti, ali je prekinula lečenje kada je otkrila da je ponovo trudna.

U izveštaju Odbora za zaštitu dece Derbija i Derbišira se navodi da je majku procenila iskusna babica specijalista za zloupotrebu supstanci dok je bila trudna, nakon čega je majka negirala da je pila alkohol da bi kasnije priznala da je i pila i pušila tokom trudnoće.

Nakon rođenja deteta, nastavila je sa konzumacijom lekova za anksioznost i loše raspoloženje, ali je negirala da ima problema sa alkoholizmom, navodeći da je tablete uzimala povremeno. Tokom brojnih poseta različitih zdravstvenh radnika koji su došli da provere stanje bebe, majka je rekla da joj je teško da brine o svoja dva deteta.

Njeni problemi postajali su sve veći, a u jednom trenutku niko od njene porodice nije znao gde se nalazi, te je njena sestra bila prinuđena da prijavi njen nestanak.

Međutim tu nije bio kraj prijavama, pa je tako i njen suprug bio primoran da je prijavi zbog vožnje u alkoholisanom stanju dok su se sa njom u automobilu nalazila deca.

Rečeno je da je bilo razgovora stručnjaka sa majkom zbog navodne preterane konzumacije alkohola.


"Ishod je bio prihvatanje majčinog scenarija da je njena upotreba alkohola bila pod kontrolom", navodi se u izveštaju.

Nije izvršena jasna procena rizika

Zbog toga što stručnjaci nisu izvršili jasnu procenu rizika, bilo je jako teško istražiti da li je potreba majke za alkoholom prevazišla njenu sposobnost da obezbedi bezbednu negu svojoj deci, kao ni "šta su okidači za njenu haotičnu, a samim tim i potencijalno rizičnu konzumaciju alkohola".

Dete koje je zatekao otac u krilu majke preminulo je nakon dva dana, a ona je priznala da je popila dve ili tri boce vina pre nego što se onesvestila u stolici sa svojim najmlađim detetom.

Profesionalci su prihvatili da majka ima probleme sa alkoholom, navodi se u izveštaju.

"Da su informacije koje su se pojavile nakon smrti bebe bile u potpunosti podeljene unapred, to bi stručnjacima moglo da ukaže na to da ova beba nije bezbedna, pa bi samim tim bila više zaštićena", navodi se u izveštaju.

Kako navode, između januara 2018. i Božića 2020. petoro novorođenčadi umrlo je u Derbiširu, gde je zlostavljanje ili zanemarivanje bilo uzrok, a još šestoro male dece je završilo sa povredama opasnim po život.

"Sve tri bebe predstavljene u ovom izveštaju rođene su u porodicama koje se suočavaju sa izazovima u svom životu u različitoj meri i dobijali su doprinose od raznih stručnjaka koji su se bavili procenom i pružanjem usluga kako bi zadovoljili njihove potrebe, uglavnom sa visokim nivoom brige i stručnosti. Veliki šok koji su učesnici doživeli kada su ove bebe pretrpele povrede koje su mogle da se spreče idu u prilog činjenici da je rizik bio uglavnom neprepoznat", navodi se u izveštaju.

Video: Majka sa detetom na rukama napadnuta: Mladić im ušao u stan i prislanjao nož na vrat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA