Britanac bio 17 godina u zatvoru zbog zločina za koji tvrdi da nije počinio: "Ukradene su mi dve decenije"

Pojavili su se novi DNK dokazi koji mu daju mogućnost žalbe na presudu

  • 0
Endrju Malkinson Andrew Malkinson Foto: Profimedia/News Licensing/Andrew McCaren

Britanac Endrju Molkinson koji je proveo 17 godina u zatvoru zbog silovanja, verovatno će moći da uloži žalbu na presudu pošto su se sada pojavili novi DNK dokazi koji upućuju na njegovu nevinost.

Molkinson je tom presudom osuđen na doživotni zatvor 2004. godine, a dvaput mu je odbijena žalba nakon što je podneo zahtev da njegov slučaj pregleda Komisija za reviziju krivičnih slučajeva (CCRC).

Molkinson je 2020. pušten na uslovnu slobodu, a napredak u naučnim metodama je omogućio njegovu pravnom timu da Komisiji pruži nove dokaze koji dovode u pitanje njegovu odgovornost.

Otkriveno je prisutvo nepoznatog muškog DNK u uzorcima uzetim sa žrtve i njene odeće, a Komisija je potom uspela da identifikuju osumnjičenog pretraživanjem Nacionalne baze podataka, pišu britanski mediji.

Policija u Mančesteru je danas otkrila da je prošlog meseca uhapšen 48-godišnji muškarac iz Eseksa osumnjičen za silovanje, koji je u međuvremenu pušten na slobodu, iako se i dalje vodi istraga protiv njega, navodi Independent.

"Ukradeno mi je 20 godina"

Komisija je stoga dopustila da se slučaj prosledi Apelacionom sudu, gde će sudije odlučiti hoće li dozvoliti žalbu na osuđujuću presudu.

"Nevin sam. Konačno imam priliku da to i dokažem zahvaljujući upornosti mog pravnog tima", poručio je Molkinson u izjavi koju su objavili njegovi advokati.

Imam samo jedan život i do sada mi je ukradeno 20 godina. Juče sam napunio 57 godina. Koliko će još trajati?” upitao je Molkinson. On je osuđen zbog davljenja i silovanja 33-godišnje žene u Salfordu 2003. godine.

Endrju Malkinson Andrew Malkinson Foto: Profimedia/News Licensing/Andrew McCaren

Njegov pravni tim tvrdi da je presuda doneta uprkos nedostatku bilo kakvih forenzičkih dokaza koji bi ga povezivali s napadom i uprkos nepodudarnostima u iskazima očevidaca.

Novi DNK dokazi predočeni Komisiji uključuju uzorke uzete ispod žrtvinih noktiju. Žrtva je istražiteljima potvrdila kako je noktima nanela duboku ogrebotinu na licu svog napadača.

Helen Pičer, predsednica Komisije, rekla je novi dokazi mogu da se pojave i godinama posle presude.

“U svetu forenzičke naukei koja se stalno menja, ključno je da postoji nezavisno telo koje može da preduzme ove istrage i vrati zabrinjavajuće slučajeve sudu. Nakon prijave gospodina Molkinsona, upotrebili smo naša posebna ovlašćenja i stručnost da ponovo ispitamo ovaj slučaj, naloživši stručnjacima da preduzmu najsavremenije DNK testiranje", naglašava Pičer.

"Bitka za pravdu još nije gotova"

Povodom novih otkrića se oglasila Molkinsonova advokatica Emily Bolton.

“Bitka za pravdu još nije gotova. Apelacioni sud će sada formirati svoje stanoviše o novim dokazima i nadamo se da će se složiti da se Endijeva osuda sada ne može smatrati ispravnom", rekla je ona.

“Nadamo se da policija i tužilaštvo neće trošiti sredstva suprotstavljajući se ovoj žalbi i da će pravog počinioca ovog zločina privesti pravdi", zaključila je Bolton.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA